Deur vervangen door raam: een gids

Overweeg je om nieuwe ramen en deuren te laten plaatsen? Misschien sta je op het punt om je woning te renoveren? Of zijn de oude ramen en deuren gewoon aan vervanging toe? Nieuwe ramen en deuren plaatsen is niet altijd even makkelijk. Naast een prijsoverzicht vind je in dit artikel daarom enkele handige tips en aandachtspunten die je kunnen helpen bij je keuze.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Het vervangen van een deur door een raam is een veelvoorkomende renovatie
 • Overweeg de kosten en het materiaal van de nieuwe ramen en deuren
 • Premies zijn beschikbaar voor energiezuinige maatregelen
 • Let op de grootte, stijl en beglazingsopties van de ramen
 • Beveiliging en geluidsisolatie zijn belangrijke factoren bij het kiezen van deuren

Prijzen van ramen en deuren

Als je nieuwe ramen en deuren overweegt, is het belangrijk om rekening te houden met de prijs. De prijs van ramen plaatsen wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de raamsamenstelling, de loonkosten van de ramen plaatsers en de plaatsingskosten. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte prijzen voor verschillende soorten ramen en deuren:

Vast raam in PVC: 100 tot 250 euro per m²Vast raam in hout: 150 tot 300 euro per m²

Vast raam in aluminium: 250 tot 400 euro per m²

Draai-kiepraam: 150 tot 550 euro, afhankelijk van het materiaal

Schuifraam: 700 tot 1.500 euro

De prijzen kunnen variëren afhankelijk van de gekozen materialen en specificaties. Het is raadzaam om offertes op te vragen bij verschillende leveranciers om een beter beeld te krijgen van de prijzen en mogelijkheden.

Let op: de prijzen zijn exclusief eventuele bijkomende kosten, zoals extra opties of accessoires, en kunnen verschillen per leverancier. Neem altijd contact op met een professionele raam- en deurinstallateur voor een nauwkeurige prijsopgave.

Belangrijke punten om op te letten bij het kiezen van ramen en deuren:

 • Kies de juiste raamsamenstelling die past bij jouw behoeften en budget.
 • Overweeg de materiaalkeuze, zoals PVC, hout of aluminium, en vergelijk de prijzen en eigenschappen.
 • Houd rekening met de plaatsingskosten en vraag offertes op bij verschillende installateurs.
 • Vergelijk de prijzen van verschillende types ramen, zoals vaste ramen, draai-kiepramen en schuiframen.

Door goed onderzoek te doen en offertes te vergelijken, kun je de beste prijs vinden voor jouw nieuwe ramen en deuren. Vergeet ook niet de kwaliteit en duurzaamheid van de producten in overweging te nemen, want goedkopere opties kunnen op lange termijn duurder uitvallen.

Premies voor ramen en deuren

Je kan op verschillende vlakken in aanmerking komen voor premies. Zo kan je bijvoorbeeld beloond worden voor de plaatsing van hoogrendementsglas, als je dit laat uitvoeren door een erkende aannemer. Bovendien maak je aanspraak op een totaalrenovatiebonus als je minstens drie energiebesparende energiemaatregelen neemt. Als je tenslotte zowel glas als schrijnwerk laat vervangen, maak je een goede kans op een verbouwpremie voor een energetische renovatie dat meer dan 2500 euro aan facturen met zich meebrengt.

premies voor ramen en deuren

Tips bij het kiezen van ramen en deuren

Als je op zoek gaat naar deuren en ramen voor je woning, dan zullen er veel opties zijn waaruit je kan kiezen. De juiste keuze maken is niet eenvoudig, omdat je tijdens de zoektocht rekening moet houden met verschillende factoren. Hier zijn enkele handige tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de perfecte ramen en deuren voor jouw huis.

 1. Materiaalkeuze: Let op het totaalplaatje en kies voor ramen en deuren uit materiaal dat past bij je interieur. Er zijn verschillende materialen beschikbaar zoals hout, aluminium en PVC, elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Hout straalt warmte en authenticiteit uit, terwijl aluminium modern en onderhoudsvriendelijk is. PVC is dan weer een budgetvriendelijke optie met goede isolatie-eigenschappen.
 2. Stijl en design: Kies ramen en deuren die passen bij de stijl van je interieur. Of je nu houdt van een klassieke, moderne of landelijke uitstraling, er zijn altijd ramen en deuren die goed bij jouw interieur passen. Denk aan de vorm, kleur en afwerking van de ramen en deuren.
 3. Isolatie: Let op de isolatiewaarde van de ramen en deuren. Een goede isolatie zorgt niet alleen voor een comfortabeler binnenklimaat, maar kan ook helpen om energiekosten te besparen. Kijk naar de U-waarde en het glastype om te bepalen hoe goed de ramen en deuren isoleren.
 4. Veiligheid: Veiligheid is een belangrijk aspect bij het kiezen van buitendeuren. Let op het gebruik van veiligheidsbeslag en inbraakwerend glas. Zorg ervoor dat jouw ramen en deuren voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.
 5. Onderhoud: Overweeg ook het onderhoudsgemak van de gekozen ramen en deuren. Houten ramen en deuren vergen doorgaans meer onderhoud dan bijvoorbeeld aluminium of PVC. Zorg ervoor dat je bereid bent om het nodige onderhoud te doen om jouw ramen en deuren in topconditie te houden.

De keuze van ramen en deuren is een belangrijke beslissing die een grote invloed kan hebben op het comfort en de uitstraling van je woning. Neem de tijd om je goed te informeren en laat je adviseren door een professional om de beste keuze te maken.

Vergeet niet dat jouw ramen en deuren een investering zijn voor de lange termijn. Kies daarom zorgvuldig en neem de tijd om verschillende opties te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Met de juiste ramen en deuren kun je niet alleen genieten van een comfortabel en energiezuinig interieur, maar ook een mooie toevoeging maken aan de uitstraling van je woning.

Grootte en stijl van ramen

Ramen en deuren ogen niet alleen mooi als ze groot zijn, maar ook als ze simpel zijn. Voor een moderne look kan je dus beter grote ramen plaatsen. In het ideale geval kies je voor gevelgrote ramen: laat ze van het plafond tot de grond reiken en laat ze desnoods heel de muur inpakken. Daarnaast zijn basiskleuren zoals zwart, wit of grijs het ideale kleurenpalet voor je ramen. En let zeker op de details, zoals de kleur van je ramen die optimaal moet passen bij je gevel.

Door te kiezen voor grotere ramen creëer je een gevoel van ruimte en openheid in je woning. Bovendien zorgen grote ramen voor meer natuurlijk licht, wat de sfeer in je interieur ten goede komt. Als je een modern interieur hebt, passen grote ramen perfect bij de strakke en minimalistische stijl. Ze geven je woning een eigentijdse uitstraling en laten de grens tussen binnen en buiten vervagen.

grootte ramen

Stijlvol en praktisch

Naast de grootte van de ramen is ook de stijl belangrijk. Kies voor ramen die passen bij de architectuur en stijl van je woning. Moderne ramen met strakke lijnen zijn bijvoorbeeld ideaal voor een eigentijdse woning. Schuiframen zijn een populaire keuze vanwege hun moderne uitstraling en praktische eigenschappen. Ze nemen weinig ruimte in beslag, zijn gemakkelijk te bedienen en zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten.

“Voor een moderne look kan je dus beter grote ramen plaatsen.”

Daarnaast kan je ook kiezen voor ramen met bijzondere vormen en patronen om een unieke uitstraling te creëren. Denk bijvoorbeeld aan raampartijen met een speels spel van rechthoeken, cirkels of driehoeken. Deze speciale vormen voegen karakter toe aan je woning en maken het extra bijzonder.

Raamstijl Omschrijving
Gevelgrote ramen Ramen die van het plafond tot de grond reiken en eventueel de hele muur bedekken
Strakke lijnen Moderne ramen met een minimalistisch design en rechte vormen
Schuiframen Ramen die gemakkelijk open en dicht kunnen schuiven en zorgen voor een naadloze overgang tussen binnen en buiten
Bijzondere vormen Ramen met speelse vormen zoals rechthoeken, cirkels of driehoeken

De grootte en stijl van ramen spelen een belangrijke rol in de uitstraling en functionaliteit van je woning. Kies daarom zorgvuldig en laat je inspireren door verschillende mogelijkheden. Grote ramen en een moderne stijl zorgen voor een eigentijdse en ruimtelijke uitstraling, terwijl schuiframen en bijzondere vormen je woning een uniek karakter geven.

Beglazingsopties voor ramen

Beglazing is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van ramen en deuren. Bij het maken van jouw keuze kun je kiezen uit verschillende beglazingsopties die elk hun eigen voordelen hebben. Hieronder vind je meer informatie over de verschillende opties:

Dubbel glas

Dubbel glas is de standaardoptie voor ramen en biedt al een goede thermische isolatie. Het bestaat uit twee glasplaten met daartussen een isolerende lucht- of gaslaag. Dit helpt warmteverlies te verminderen en geluid van buitenaf te verminderen. Dubbel glas is een kosteneffectieve keuze voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van jouw huis.

Hoogrendementsglas

Hoogrendementsglas gaat nog een stap verder in isolatie en energiebesparing. Het heeft een speciale coating op het glas en een dunne metaallaag die warmte reflecteert en de isolerende eigenschappen versterkt. Dit resulteert in lagere energiekosten en een aangenamer binnenklimaat. Hoogrendementsglas is een uitstekende keuze voor wie energiezuiniger wil wonen.

Driedubbel glas

Als je op zoek bent naar maximale isolatie, is driedubbel glas de beste optie. Driedubbel glas heeft drie glasplaten met daartussen twee isolerende lucht- of gaslagen. Dit zorgt voor optimale thermische isolatie, waardoor je het warmteverlies tot een minimum beperkt en helpt om jouw huis energiezuiniger te maken. Driedubbel glas is een goede keuze voor wie op lange termijn wil besparen op energiekosten en het comfort in huis wil verbeteren.

Verduisterend glas

Verduisterend glas, ook bekend als privacy glas, is een uitstekende keuze voor ruimtes waar je meer privacy wilt. Het glas bevat een speciale coating die het licht blokkeert en de zichtbaarheid van buitenaf vermindert, terwijl het toch natuurlijk licht binnenlaat. Verduisterend glas is ideaal voor slaapkamers, badkamers of andere ruimtes waar je privacy wilt behouden zonder concessies te doen aan natuurlijke verlichting.

Beglazingsoptie Thermische isolatie Energiebesparing Privacyniveau
Dubbel glas Goed Gemiddeld Normaal
Hoogrendementsglas Uitstekend Hoog Normaal
Driedubbel glas Optimaal Zeer hoog Normaal
Verduisterend glas Goed Gemiddeld Hoog

Deuren: beveiliging en geluidsisolatie

Bij het kiezen van deuren is het belangrijk om ook rekening te houden met beveiliging en geluidsisolatie. Of het nu gaat om buitendeuren of binnendeuren, deze aspecten spelen zowel een rol in de veiligheid als in het creëren van een comfortabele leefomgeving.

Voor buitendeuren is beveiliging een essentiële factor. Ze moeten inbraakwerend zijn om de veiligheid van je huis te waarborgen. Kies daarom voor solide en stevige deuren die voorzien zijn van hoogwaardig hang- en sluitwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan driepuntssluitingen en veiligheidscilinders. Daarnaast is het belangrijk dat de buitendeuren geluid van buitenaf goed isoleren. Dit zorgt voor rust en privacy in je woning, vooral als je in een drukke of lawaaierige omgeving woont.

Ook binnendeuren kunnen bijdragen aan geluidsisolatie, vooral in ruimtes waar je behoefte hebt aan rust en stilte, zoals kantoren of slaapkamers. Kies voor binnendeuren met goede geluidsisolerende eigenschappen, zoals massieve deuren of deuren met een kern van geluidsisolerend materiaal. Hierdoor wordt geluidsoverdracht tussen ruimtes geminimaliseerd, waardoor je kunt genieten van een stillere en vredige omgeving.