Ontdek de beschikbare Premies voor Deuren in Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er verschillende premies beschikbaar voor de aanschaf en installatie van deuren. Deze premies zijn bedoeld om huiseigenaren en investeerders te stimuleren om energiezuinige deuren te plaatsen. Door gebruik te maken van de beschikbare premies kunnen huiseigenaren besparen op de kosten van hun nieuwe deuren. Hieronder vind je een overzicht van de premies waar je mogelijk voor in aanmerking komt.

Premie deuren

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Premie deuren
 • Energiezuinige deuren
 • Deurenaanbiedingen

Mijn VerbouwPreemie

Mijn Verbouwpremie is een overkoepelende renovatiepremie die geldt voor energie-efficiënte maatregelen in Vlaanderen. Deze premie is van toepassing op verschillende aspecten van renovatiewerken, waaronder het plaatsen van hoogrendementsglas in ramen en deuren.Met Mijn Verbouwpremie worden de meeste renovatiepremies van Wonen-Vlaanderen en de energiepremies van Fluvius vervangen. Dit betekent dat je met deze overkoepelende premie kunt profiteren van financiële ondersteuning bij het energiezuiniger maken van je woning.

Om in aanmerking te komen voor Mijn Verbouwpremie moeten de geplaatste ramen en deuren voldoen aan bepaalde criteria, zoals het hebben van hoogrendementsglas met een maximale U-waarde van 1,0. Door het plaatsen van hoogrendementsglas kun je de isolatiewaarde van je woning verbeteren, waardoor je energiebesparingen kunt realiseren.

In 2023 bedraagt de premie voor hoogrendementsglas €16 per m² glasoppervlak. Dit betekent dat je, afhankelijk van de grootte van je ramen en deuren, een aanzienlijk bedrag kunt besparen op de kosten van energie-efficiënte glasoplossingen.

Door gebruik te maken van Mijn Verbouwpremie kun je niet alleen besparen op de kosten van je renovatiewerken, maar ook bijdragen aan een duurzamere en energiezuinigere leefomgeving. Het plaatsen van hoogrendementsglas in ramen en deuren is een effectieve manier om de energie-efficiëntie van je woning te verbeteren en je energieverbruik te verminderen.

EPC-labelpremie bij energierenovatie

De EPC-labelpremie is gericht op woningeigenaars die een grondige energetische renovatie uitvoeren om het energieprestatiecertificaat (EPC) van hun woning te verbeteren. Deze premie stimuleert huiseigenaren om hun gebouwen energiezuiniger te maken en draagt bij aan een duurzame toekomst.

Om in aanmerking te komen voor de EPC-labelpremie moeten woningen met een EPC-label E, F, D of E binnen 5 jaar een label C of B bereiken. Dit betekent dat de woning aanzienlijk energiezuiniger moet worden gemaakt. De premie is bedoeld als incentive en financiële ondersteuning voor woningeigenaren om deze renovatiewerken uit te voeren.

De hoogte van de EPC-labelpremie hangt af van verschillende factoren, zoals de omvang van de renovatiewerken en het behaalde energielabel. Over het algemeen varieert de premie tussen €2.500 en €5.000 voor een volledige woningrenovatie en tussen €2.500 en €3.750 voor een wooneenheid zoals een appartement.

De EPC-labelpremie draagt bij aan de ambitie van de overheid om de CO2-uitstoot te verminderen en een energiezuinigere gebouwde omgeving te realiseren. Door te investeren in energetische renovatie kunnen woningeigenaren niet alleen besparen op hun energiekosten, maar ook bijdragen aan een duurzamere samenleving.

Voordelen van de EPC-labelpremie:

 • Financiële ondersteuning bij energetische renovatie
 • Stimulans om de energieprestatie van een woning te verbeteren
 • Bijdrage aan een duurzamere toekomst

Voorwaarden voor het verkrijgen van de EPC-labelpremie:

 1. De woning moet een EPC-label E, F, D of E hebben
 2. Binnen 5 jaar moet de woning een EPC-label C of B bereiken
 3. De renovatiewerken moeten worden uitgevoerd door een erkende aannemer
 4. De aangebrachte verbeteringen moeten voldoen aan de geldende technische eisen

Door gebruik te maken van de EPC-labelpremie kunnen woningeigenaren niet alleen profiteren van financiële voordelen, maar ook bijdragen aan een energiezuinige en duurzame gebouwde omgeving. Het is belangrijk om aan alle voorwaarden te voldoen en tijdig de aanvraag in te dienen om aanspraak te maken op deze premie.

Belangrijkste kenmerken EPC-labelpremie Hoogte van de premie
Label E naar C Tussen €2.500 en €4.000
Label F naar B Tussen €4.000 en €5.000
Label D naar C Tussen €2.500 en €3.750 (appartementen)

Huur en isolatiepremie

Verhuurders van woningen die bewoond worden door prioritaire doelgroepen kunnen in aanmerking komen voor de Huur en isolatiepremie. Deze premie wordt toegekend voor het plaatsen van hoogrendementsglas, wat bijdraagt aan een energiezuinigere woning. Het doel van de Huur en isolatiepremie is om verhuurders te stimuleren om energiebesparende maatregelen te nemen en zo het comfort van de huurders te verbeteren.

De Huur en isolatiepremie wordt gefaciliteerd door een projectpromotor, die zowel de huurder als de verhuurder begeleidt bij de voorbereiding en uitvoering van de werkzaamheden. De projectpromotor zorgt voor een vlotte afhandeling van het premiedossier en biedt technisch advies en ondersteuning gedurende het hele proces.

Wat betreft de hoogte van de premie, ontvangt de projectpromotor een vergoeding van €85 per vierkante meter geplaatst hoogrendementsglas. Daarnaast ontvangt de projectpromotor een bedrag van €200 per dossier dat wordt ingediend.

Huur en isolatiepremie Hoogrendementsglas Projectpromotor
Verhuurders Prioritaire doelgroepen Begeleiding en ondersteuning
Hoogte premie €85 per m² voor de projectpromotor €200 per dossier voor de projectpromotor

Voordelen van de Huur en isolatiepremie:

 • Financiële ondersteuning voor verhuurders in het verbeteren van de energie-efficiëntie van hun woningen.
 • Betere isolatie en comfort voor huurders, wat resulteert in lagere energiekosten.
 • Begeleiding en technisch advies van de projectpromotor gedurende het hele proces.

Door gebruik te maken van de Huur en isolatiepremie kunnen verhuurders investeren in hoogrendementsglas en zo bijdragen aan een duurzamere en energiezuinigere woningvoorraad. Het verbeteren van de isolatie van de woningen kan resulteren in een lagere energievraag en bijgevolg lagere energiekosten voor de huurders.

Burenpremie

Met de burenpremie kunnen tien eigenaren gezamenlijk een renovatieproject uitvoeren om hun woningen energiezuiniger te maken. Elke eigenaar moet minstens één energiebesparende maatregel nemen, zoals het plaatsen van hoogrendementsbeglazing. De premie bedraagt doorgaans €400,- per woning of wooneenheid. Het project wordt geleid door een BENOvatiecoach en wordt opgestart als tien of meer deelnemers zich inschrijven voor dezelfde maatregel.

Gemeenschappelijke Renovatie Aantal Deelnemers Premie per Woning/Wooneenheid
Gezamenlijk plaatsen van hoogrendementsbeglazing 10+ €400,-

Gemeentelijke en provinciale premies voor nieuwe ramen

Sommige gemeenten en provincies bieden premies aan voor de plaatsing van hoogrendementsglas. Je kunt gebruikmaken van de Premiezoekrobot voor energiepremies om te zien welke premies er in jouw gemeente of provincie beschikbaar zijn. Daarnaast geldt voor premies voor nieuwe ramen in heel België een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je woning 10 jaar of ouder is, uitsluitend of hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt, en de werken rechtstreeks aan de eindgebruiker worden gefactureerd.

Een overzicht van enkele gemeentelijke en provinciale premies voor nieuwe ramen:

Gemeente/Provincie Premiebedrag Voorwaarden
Antwerpen €10 per m² – Woning ouder dan 25 jaar
– Plaatsing van HR++ of beter
Brugge €15 per m² – Woning ouder dan 30 jaar
– Plaatsing van HR-glas
Vlaams-Brabant €20 per m² – Woning ouder dan 20 jaar
– Plaatsing van HR of HR++

Belangrijke opmerking

Sommige premies vereisen dat je voorafgaand aan de werken een aanvraag indient. Zorg ervoor dat je de specifieke voorwaarden en vereisten van elke premie nauwkeurig opvolgt om in aanmerking te komen.

Overzicht andere premies en leningen

Naast bovengenoemde premies zijn er nog meer financiële steunmaatregelen beschikbaar voor deuren in Vlaanderen. Hieronder staan enkele andere mogelijkheden om financiële ondersteuning te krijgen voor jouw renovatieproject.

Premiezoeker

Wil je een overzicht van alle beschikbare premies? Maak dan gebruik van de Premiezoeker, een handige tool waar je kunt zien welke premies er zijn voor energiebesparende ingrepen, zoals het plaatsen van hoogrendementsglas in deuren. Met de Premiezoeker kun je gemakkelijk vinden welke premies er beschikbaar zijn in jouw gemeente of provincie.

Renovatiepremies

Naast de specifieke premies voor deuren zijn er ook algemene renovatiepremies waar je mogelijk voor in aanmerking komt. Deze premies zijn bedoeld om verschillende renovatiewerken te stimuleren en kunnen financiële ondersteuning bieden voor bijvoorbeeld isolatie, dakwerken en gevelrenovaties. Informeer bij jouw gemeente of provincie naar de beschikbare renovatiepremies.

MijnVerbouwLening

Heb je extra financiële middelen nodig voor jouw verbouwingswerken? Dan kun je gebruikmaken van de Vlaamse MijnVerbouwLening. Met deze lening kun je tot €60.000 lenen tegen een voordelig tarief om jouw verbouwing te financieren. De MijnVerbouwLening kan een goede optie zijn als je niet direct over voldoende eigen middelen beschikt.

Bekijk hieronder een handige tabel met een overzicht van de andere premies en leningen:

Premie of lening Beschrijving
Premiezoeker Digitale tool voor het vinden van beschikbare premies
Renovatiepremies Financiële ondersteuning voor algemene renovatiewerken
MijnVerbouwLening Lening tot €60.000 voor verbouwingswerken

Overzicht andere premies en leningen

Met behulp van deze financiële steunmaatregelen kun je jouw renovatieproject voor deuren in Vlaanderen financieel haalbaar maken. Maak gebruik van de Premiezoeker om alle beschikbare premies te vinden en overweeg de mogelijkheid van de Vlaamse MijnVerbouwLening om extra financiële middelen te verkrijgen. Zo kun je jouw renovatieplannen verwezenlijken en genieten van energiezuinige deuren in jouw woning.

Steunmaatregelen in andere gewesten

Naast de premies en steunmaatregelen in Vlaanderen zijn er ook vergelijkbare maatregelen van kracht in andere gewesten. In Brussel zijn er bijvoorbeeld de Renolution-premies voor verschillende soorten renovatiewerken. In Wallonië zijn er premies voor de plaatsing van systemen van hernieuwbare energie voor verwarming en warm water. Voor meer informatie kun je terecht bij de betreffende gewesten.

De premies en steunmaatregelen voor energiebesparende maatregelen beperken zich niet alleen tot Vlaanderen. Ook in andere gewesten van België worden initiatieven genomen om duurzame renovatie en energiezuinig wonen te bevorderen.

In de regio Brussel zijn er de Renolution-premies die woningeigenaren ondersteunen bij diverse renovatiewerken. Deze premies zijn bedoeld om woningen energie-efficiënter te maken en de ecologische voetafdruk te verminderen. Of je nu hoogrendementsglas wilt plaatsen, je dak wilt isoleren of zonnepanelen wilt installeren, er zijn steunmaatregelen beschikbaar.

Wallonië heeft ook verschillende premies en steunmaatregelen voor duurzame renovatie en energiezuinige systemen. Zo zijn er premies voor de installatie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen en warmtepompen, die bijdragen aan een lagere energierekening en een verminderde CO2-uitstoot.

Als je geïnteresseerd bent in de steunmaatregelen in Brussel of Wallonië, kun je contact opnemen met de desbetreffende gewestelijke instanties voor meer informatie en om te kijken of je in aanmerking komt voor deze premies.

Belang van het naleven van technische eisen en voorwaarden

Bij het aanvragen van premies is het belangrijk om te voldoen aan de technische eisen en voorwaarden die gesteld worden. Deze eisen en voorwaarden zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat de energiepremies effectief worden ingezet en dat er kwalitatieve resultaten worden behaald. Als aanvrager dien je te voldoen aan specifieke criteria, die variëren afhankelijk van de premie. Het is daarom essentieel om deze eisen en voorwaarden goed na te gaan voordat je een aanvraag indient.

Een voorbeeld van een technische eis kan betrekking hebben op de isolatiewaarde van materialen. Hierbij wordt gekeken naar de mate van warmte-isolatie die de gebruikte deuren bieden. Het is belangrijk dat de deuren voldoen aan een bepaalde isolatiewaarde om energiezuinigheid te garanderen. Daarnaast kan het ook vereist zijn om gecertificeerde aannemers in te schakelen voor de installatie van de deuren. Dit zorgt ervoor dat het werk wordt uitgevoerd door professionals met de nodige expertise.

Het niet voldoen aan de technische eisen en voorwaarden kan leiden tot afwijzing van de premieaanvraag. Daarom is het raadzaam om vooraf goed te onderzoeken of je aan alle criteria kunt voldoen. Hiermee vergroot je de kans op een succesvolle aanvraag en het ontvangen van de premie waar je recht op hebt.

Naast technische eisen en voorwaarden is het ook belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan de aannemersregistratie. Sommige premies stellen als voorwaarde dat de aannemers die de werken uitvoeren geregistreerd zijn bij een erkende instantie. Dit is een extra controlemechanisme om de kwaliteit van de uitgevoerde werken te waarborgen. Let er daarom op dat je samenwerkt met aannemers die voldoen aan deze registratie-eis.

Door het naleven van de technische eisen, voorwaarden en aannemersregistratie vergroot je niet alleen de kans op het ontvangen van de premie, maar ook op een duurzaam en energiezuinig resultaat. Zorg er daarom voor dat je goed op de hoogte bent van alle vereisten en criteriavan de verschillende premies waarvoor je in aanmerking wilt komen.

Belastingvoordeel en verlaagd btw-tarief

Naast de premies zijn er ook andere financiële voordelen beschikbaar voor het energiezuinig maken van je woning. Zo kom je bijvoorbeeld in aanmerking voor belastingvoordeel als je jouw woning verbouwt tot een energiezuinige woning. In bepaalde gevallen kun je een korting op de onroerende voorheffing ontvangen, waardoor je nog meer kunt besparen op de kosten van de verbouwing.

Daarnaast geldt in heel België een verlaagd btw-tarief van 6% in plaats van 21% voor bepaalde renovatiewerken, waaronder de plaatsing van energiezuinige oplossingen, zoals warmtepompen. Door gebruik te maken van dit verlaagde btw-tarief kun je aanzienlijk besparen op de kosten van de renovatie.

Het belastingvoordeel en het verlaagde btw-tarief zijn belangrijke financiële stimulansen om huiseigenaren aan te moedigen om te investeren in energie-efficiënte maatregelen. Hierdoor wordt het voor meer mensen haalbaar om hun woning energiezuinig te maken en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

energiezuinige woning

Financieel voordeel Omschrijving
Belastingvoordeel Korting op de onroerende voorheffing bij verbouwing tot energiezuinige woning
Verlaagd btw-tarief 6% btw in plaats van 21% voor renovatiewerken aan energiezuinige woningen

Conclusie

In Vlaanderen zijn er verschillende premies beschikbaar voor deuren, waaronder premies voor hoogrendementsglas en andere energiebesparende maatregelen. Door gebruik te maken van deze premies kunnen huiseigenaren besparen op de kosten van nieuwe deuren en tegelijkertijd bijdragen aan een energiezuinige woning. Het is belangrijk om de voorwaarden en eisen van elke premie goed te bekijken en contact op te nemen met de bevoegde instanties voor meer informatie en het aanvragen van de premies.