Brandwerende Deuren: Eigenschappen, Prijzen & Soorten

Brandwerende deuren zijn een essentieel onderdeel van de brandveiligheid in gebouwen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder brandwerende toegangsdeuren, brandwerende deursystemen en brandwerende glazen deuren. Deze deuren zijn speciaal ontworpen om de verspreiding van vuur te vertragen en bieden een veilige vluchtroute bij een brandincident.

Gecertificeerde brandwerende deuren voldoen aan strikte normen, zoals de Europese norm “NEN-EN 1634-1”. Deze norm bepaalt onder andere de brandwerendheid en de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag van de deuren.

De prijzen van brandwerende deuren variëren afhankelijk van het type deur en de gewenste brandwerendheid. Daarom is het essentieel om te weten welke eigenschappen en specificaties het beste aansluiten bij de behoeften van jouw project of gebouw.brandwerende deuren

Belangrijkste Takeaways:

 • Brandwerende deuren zijn verkrijgbaar in verschillende varianten, waaronder brandwerende toegangsdeuren, brandwerende deursystemen en brandwerende glazen deuren.
 • Gecertificeerde brandwerende deuren voldoen aan strikte normen, zoals de Europese norm “NEN-EN 1634-1”.
 • De prijzen van brandwerende deuren variëren afhankelijk van het type deur en de gewenste brandwerendheid.
 • Het is essentieel om de eigenschappen en specificaties van brandwerende deuren af te stemmen op de behoeften van jouw project of gebouw.
 • Investeer in brandwerende deuren om de brandveiligheid van jouw gebouw te vergroten en levens te beschermen.

Eigenschappen van Brandwerende Deuren

Brandwerende deuren hebben specifieke eigenschappen die ervoor zorgen dat ze bestand zijn tegen brand. Ze kunnen gemaakt zijn van verschillende materialen, zoals hout, staal, of minerale vezelplaten. Brandwerende deuren kunnen een bepaalde weerstand bieden tegen branddoorslag en brandoverslag, zoals rf30 of rf60. Daarnaast kunnen ze ook vlamdichtheid, stabiliteit en isolerend vermogen bieden. De keuze van het materiaal en de eigenschappen van de brandwerende deur kunnen variëren afhankelijk van de specifieke behoeften en vereisten.

Verschillende Materialen voor Brandwerende Deuren:

Materiaal Eigenschappen
Hout Geeft een warme uitstraling en kan worden aangepast aan het interieur. Kan een bepaalde mate van brandwerendheid bieden.
Staal Zeer sterk en biedt een hoge mate van brandwerendheid. Wordt vaak gebruikt in commerciële gebouwen en industriële toepassingen.
Minerale vezelplaten Gemaakt van samengeperste minerale wol en biedt uitstekende isolerende eigenschappen. Kan een hoge mate van brandwerendheid bieden.

De keuze van het materiaal hangt af van verschillende factoren, zoals de gewenste brandwerendheid, esthetiek en budget. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, dus het is belangrijk om de opties grondig te overwegen.

Soorten Brandwerende Deuren

Brandwerende deuren zijn verkrijgbaar in verschillende types, afhankelijk van de specifieke behoeften en toepassingen. Hieronder worden enkele van de meest voorkomende soorten brandwerende deuren besproken:

Brandwerende schuifdeuren

Brandwerende schuifdeuren zijn ideaal voor het afsluiten van grote openingen, zoals in fabriekshallen of magazijnen. Ze kunnen ook dienen als een veilige vluchtroute tijdens een noodsituatie. Door hun ontwerp kunnen deze deuren eenvoudig en soepel openen en sluiten.

Brandwerende draaideuren

Brandwerende draaideuren hebben twee vleugels die naar dezelfde kant kunnen schuiven of van elkaar af kunnen bewegen. Deze deuren zijn veelzijdig en kunnen worden gebruikt in verschillende ruimtes, zoals kantoren, ziekenhuizen en winkels. De draaideuren kunnen snel worden geopend en gesloten, waardoor ze geschikt zijn voor drukke doorgangen.

Brandwerende roldeuren

Brandwerende roldeuren zijn uitermate geschikt voor situaties waarin brandwerendheid en ruimtebesparing belangrijk zijn. Deze deuren worden verticaal opgerold en nemen minimale ruimte in beslag wanneer ze worden geopend. Ze zijn populair in parkeergarages, winkelcentra en commerciële gebouwen.

De keuze voor de juiste brandwerende deur hangt af van de specifieke vereisten en het gebruik van de ruimte. Het is belangrijk om te overwegen welk type deur het meest geschikt is voor de beoogde toepassing.

brandwerende deuren

Soort brandwerende deur Geschikt voor Kenmerken
Brandwerende schuifdeuren Industriële omgevingen, magazijnen Grote openingen afsluiten, dienen als vluchtroute
Brandwerende draaideuren Kantoren, ziekenhuizen, winkels Twee vleugels die naar dezelfde kant of van elkaar af kunnen schuiven
Brandwerende roldeuren Parkeergarages, winkelcentra, commerciële gebouwen Verticaal opgerold, ruimtebesparend

Brandwerende Deuren en Normen

Brandwerende deuren moeten voldoen aan specifieke normen om hun brandwerendheid te garanderen. In Europa moeten brandwerende deuren voldoen aan de Europese norm “EN 1634-1”. Deze norm legt de brandwerendheidsprestaties van deuren vast en classificeert ze op basis van de tijd die ze kunnen weerstaan tegen branddoorslag en brandoverslag.

In België gelden ook specifieke normen voor brandwerende deuren. Het BENOR-ATG keurmerk is een belangrijke certificering die aantoont dat de deur voldoet aan de Belgische normen voor brandveiligheid. Daarnaast is er de norm “NBN 713-020” die eisen stelt aan de stabiliteit, vlamdichtheid en het isolerend vermogen van brandwerende deuren.

Het is van groot belang om te controleren of de brandwerende deur voldoet aan deze normen. Alleen door te voldoen aan de normen kunnen brandwerende deuren de vereiste bescherming bieden bij brand. Zo kunt u ervan op aan dat de deur de verspreiding van vuur en rook vertraagt, waardoor mensen meer tijd hebben om te evacueren en de brandweer de tijd krijgt om de brand te bestrijden.

Als u brandwerende deuren aanschaft, is het daarom raadzaam om te kiezen voor deuren die gecertificeerd zijn volgens de Europese en Belgische normen. Dit geeft u de zekerheid dat de deuren zijn getest en aan strenge kwaliteitseisen voldoen.

Prijs van Brandwerende Deuren

De prijs van brandwerende deuren kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag, en de specifieke eigenschappen van de deur.

Gemiddeld kost een standaard branddeur (83 x 211cm) ongeveer 200 euro. Brandwerende deuren die brand tot 30 minuten vertragen zijn over het algemeen goedkoper dan deuren die brand tot 60 minuten vertragen.

De prijs van brandwerende deuren kan ook stijgen wanneer een bijbehorend kozijn wordt toegevoegd. Dit kan de totale kosten van het brandwerende deursysteem beïnvloeden.

Het is belangrijk om bij het vergelijken van prijzen rekening te houden met de kwaliteit en certificering van de brandwerende deur. Gecertificeerde brandwerende deuren voldoen aan strikte normen en garanderen een betrouwbare bescherming tegen brand.

Hoewel de prijs van brandwerende deuren kan variëren, is het belangrijk om te investeren in de veiligheid van uw gebouw. Brandwerende deuren kunnen levens redden en de schade veroorzaakt door brand beperken.

Onderstaande tabel geeft een overzicht van de gemiddelde prijzen van brandwerende deuren:

Brandwerendheidsklasse Deurafmetingen Gemiddelde Prijs
30 minuten 83 x 211 cm €200
60 minuten 83 x 211 cm €300
90 minuten 83 x 211 cm €400
120 minuten 83 x 211 cm €500

Let op: bovenstaande prijzen zijn gemiddelden en kunnen variëren afhankelijk van de specifieke kenmerken en leverancier van de brandwerende deuren.

Brandwerende Deuren en Veiligheid

Investeren in brandwerende deuren is een belangrijke stap voor het waarborgen van brandveiligheid. Brandwerende deuren spelen een cruciale rol bij het beperken van de verspreiding van brand en bieden meer tijd voor evacuatie en het blussen van de brand. Deze deuren worden veelal gebruikt in openbare gebouwen, kantoren en grote bedrijven. Ook in appartementen wordt het plaatsen van brandwerende deuren sterk aanbevolen. Door te investeren in brandwerende deuren kunnen potentieel gevaarlijke situaties worden voorkomen en levens gered worden in geval van een brand.

Brandveiligheid is een topprioriteit en brandwerende deuren spelen hierin een essentiële rol. Door te investeren in deze deuren kunnen onnodige risico’s worden vermeden en de veiligheid van mensen en bezittingen worden gewaarborgd. De installatie van brandwerende deuren in gebouwen is van groot belang, vooral op plekken waar veel mensen samenkomen. Deze deuren zorgen ervoor dat branden beperkt blijven tot een bepaalde ruimte, waardoor de schade en het risico op letsel aanzienlijk verminderen. Daarom is het investeren in brandwerende deuren een verstandige keuze voor zowel particulieren als bedrijven.

brandwerende deuren

Brandwerende deuren bieden niet alleen de voordelen van brandveiligheid, maar kunnen ook helpen bij het verzekeren van eigendommen. Verzekeraars kunnen kortingen aanbieden op de premies voor gebouwen met brandwerende deuren, omdat deze de kans op schade en het risico op letsel aanzienlijk verminderen. Bovendien kunnen brandwerende deuren voldoen aan specifieke regelgeving en normen, waardoor ze een belangrijke bijdrage leveren aan de algehele veiligheid van een gebouw.

Brandwerende Deuren voor Appartementen

Het plaatsen van brandwerende deuren in appartementen is van groot belang, omdat deze deuren een veilige evacuatieroute kunnen bieden in geval van brand. Ze voorkomen dat brand zich snel verspreidt naar andere appartementen en kunnen kostbare tijd creëren voor bewoners om te ontsnappen of hulp in te roepen. Brandwerende deuren kunnen ook voorkomen dat rook zich door het gebouw verspreidt, waardoor het risico op verstikking en letsel wordt verminderd. Daarom is het sterk aanbevolen om te investeren in brandwerende deuren in appartementencomplexen.

Investeer in brandwerende deuren en bescherm uw eigendom en de levens van de mensen om u heen. Voorkom onnodige risico’s en zorg voor een veilige omgeving door te kiezen voor brandwerende deuren van hoogwaardige kwaliteit.

Voordelen van Brandwerende Deuren Voordelen van Investering in Brandwerende Deuren
 • Beperken van brandverspreiding
 • Bieden van meer evacuatietijd
 • Voorkomen van rookverspreiding
 • Gecertificeerde brandveiligheid
 • Verminderen van letselschade
 • Beschermen van eigendommen
 • Voldoen aan regelgeving en normen
 • Mogelijke verzekeringskortingen

Materialen voor Brandwerende Deuren

Brandwerende deuren worden vervaardigd uit verschillende materialen om te zorgen voor optimale brandveiligheid en bescherming. De keuze van het materiaal is afhankelijk van de gewenste eigenschappen en het beschikbare budget.

De meest voorkomende materialen voor brandwerende deuren zijn:

 1. Houten deuren met een stalen omlijsting: Houten branddeuren met een stalen omlijsting zijn populair vanwege hun esthetische uitstraling en brandwerende eigenschappen. Het hout zorgt voor een warme en natuurlijke uitstraling, terwijl de stalen omlijsting zorgt voor extra stevigheid en veiligheid.
 2. Stalen deuren: Stalen brandwerende deuren zijn uiterst duurzaam en bieden uitstekende brandwerende eigenschappen. Ze zijn ideaal voor toepassingen waar maximale veiligheid en bescherming tegen brand vereist is.
 3. Aluminium deuren: Aluminium wordt ook vaak gebruikt voor brandwerende deuren vanwege de goede brandwerende eigenschappen en de lichte en moderne uitstraling. Aluminium deuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en afwerkingen.
 4. Beglazing: Brandwerende deuren kunnen ook worden voorzien van beglazing om extra lichtinval en uitstraling te bieden. Brandwerende beglazing is speciaal behandeld om een bepaalde mate van brandwerendheid te bieden.

De keuze van het materiaal voor brandwerende deuren is afhankelijk van de specifieke behoeften en vereisten van een gebouw of ruimte. Het is belangrijk om te overwegen welk materiaal de gewenste eigenschappen biedt, zoals brandwerendheid, esthetiek, duurzaamheid en veiligheid.

Installatie en Onderhoud van Brandwerende Deuren

Het installeren van brandwerende deuren is van groot belang om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en voldoen aan alle veiligheidseisen. Het is daarom essentieel om een erkende specialist in te schakelen voor de installatie van brandwerende deuren. Zij hebben de kennis en expertise om het proces op de juiste manier uit te voeren, zodat de deuren optimaal presteren in geval van brand.

Zelf deuren installeren of repareren wordt sterk afgeraden. Onjuiste installatie kan de brandwerende werking van de deuren beïnvloeden en in geval van schade zal de verzekering mogelijk geen dekking bieden. Het is daarom verstandig om altijd een professional in te schakelen voor deze taak.

Het onderhoud van brandwerende deuren is ook van groot belang om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Regelmatige inspecties en onderhoudsbeurten kunnen eventuele gebreken of slijtage opsporen en verhelpen. Hierdoor blijven de deuren in optimale staat en kunnen ze hun brandwerende functie behouden.

Professionals kunnen het onderhoud uitvoeren volgens de geldende voorschriften en richtlijnen. Ze kunnen de deuren controleren op eventuele beschadigingen, slijtage of andere defecten en indien nodig reparaties uitvoeren. Daarnaast kunnen ze ook het smeren en afstellen van deuren en sloten verzorgen, zodat alles naar behoren functioneert.

Het investeren in de installatie en het onderhoud van brandwerende deuren is cruciaal voor de veiligheid van een gebouw. Door professionals in te schakelen bent u verzekerd van deskundig advies en een correcte uitvoering. Zo kunt u erop vertrouwen dat uw brandwerende deuren optimaal presteren en bijdragen aan een veilige omgeving.

Schilderen van Brandwerende Deuren

Brandwerende deuren kunnen worden geschilderd om beter bij het interieur te passen. Het schilderen van brandwerende deuren biedt de mogelijkheid om de uitstraling van de deuren te verbeteren en ze naadloos in de omgeving te integreren. Hier zijn een paar richtlijnen om in gedachten te houden bij het schilderen van brandwerende deuren:

 1. Gebruik de juiste verf: Kies een verf die speciaal is ontworpen voor brandwerende deuren. Deze verf biedt een goede brandwerendheid en zorgt ervoor dat de deur aan de vereiste normen blijft voldoen.
 2. Volg de specifieke richtlijnen: Elke fabrikant kan specifieke instructies geven voor het schilderen van hun brandwerende deuren. Zorg ervoor dat je deze instructies zorgvuldig opvolgt om de deur niet te beschadigen of de brandwerende eigenschappen te compromitteren.
 3. Controleer de beschrijving: Niet alle brandwerende deuren kunnen worden geschilderd. Controleer daarom altijd de beschrijving van de deur om er zeker van te zijn dat het schilderen mogelijk is.
 4. Voorbereiding van de deur: Om een goed resultaat te bereiken, is het belangrijk om de deur goed voor te bereiden voordat je gaat schilderen. Dit omvat het reinigen van de deur, het schuren van eventuele oneffenheden en het aanbrengen van een geschikte primer.
 5. Veiligheid: Voor je begint met schilderen, zorg ervoor dat je de nodige veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende kleding en het ventileren van de ruimte.

Het schilderen van brandwerende deuren biedt de mogelijkheid om ze aan te passen aan het interieur en de algehele esthetiek van een ruimte. Door rekening te houden met de juiste verf en specifieke richtlijnen, kun je de levensduur en uitstraling van brandwerende deuren verbeteren.

Conclusie

Brandwerende deuren zijn van essentieel belang voor de brandveiligheid van gebouwen en om te voldoen aan de geldende regelgeving. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en met diverse eigenschappen, waardoor er voor elke situatie een geschikte deur te vinden is. Het investeren in brandwerende deuren is dan ook van groot belang om de veiligheid te waarborgen.

Bij het installeren en onderhouden van brandwerende deuren is het cruciaal om gebruik te maken van erkende specialisten. Zij hebben de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat de deuren correct functioneren en aan de vereiste veiligheidseisen voldoen. Het is ook belangrijk om te weten dat de prijs van brandwerende deuren kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren zoals het merk en de gewenste mate van brandwerendheid.

Bij het maken van een keuze voor brandwerende deuren is het altijd raadzaam om rekening te houden met de geldende normen en wetgeving. Door te voldoen aan deze normen kan worden gegarandeerd dat de brandwerende deuren aan de vereiste veiligheidsstandaarden voldoen. Samengevat kunnen brandwerende deuren de veiligheid van een gebouw vergroten en in geval van brand levens redden.