Deuren Plaatsen Gids: Tips voor Installatie

Het plaatsen van deuren kan een uitdaging lijken, maar met de juiste tips en begeleiding is het zeker haalbaar. In deze gids vind je professionele tips voor het installeren van deuren. Leer alles over het kiezen van het juiste materiaal, het opmeten van de deuropening, het installeren van het deurkader en het afwerken van de deur.

deuren plaatsen

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • De keuze voor het juiste materiaal is essentieel bij het plaatsen van deuren.
 • Zorg ervoor dat je de deuropening zorgvuldig opmeet om de juiste maat deur te bepalen.
 • Het installeren van het deurkader vereist nauwkeurigheid en controle op waterpasheid.
 • Bevestig de deur stevig aan het deurkader voor goede werking en veiligheid.
 • De afwerking van de deur omvat het monteren van het deurbeslag en eventueel schilderen.

Het kiezen van het juiste materiaal

Het materiaal van de deur is een belangrijke factor bij het plaatsen van deuren. Er zijn verschillende materialen waaruit je kunt kiezen, zoals hout, aluminium, PVC en composiet. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen, en het is belangrijk om rekening te houden met je persoonlijke voorkeur, de stijl van je huis en je budget bij het maken van je keuze.Houten deuren: Houten deuren hebben een warme uitstraling en zijn erg populair. Ze passen goed bij klassieke en landelijke interieurs en kunnen worden aangepast aan jouw specifieke wensen. Houten deuren zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor je een uniek en authentiek element aan je huis kunt toevoegen.

Aluminium deuren: Aluminium deuren zijn modern en strak en passen goed bij eigentijdse interieurs. Ze zijn duurzaam, onderhoudsarm en hebben een goede isolerende werking. Aluminium deuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw huis past.

PVC deuren: PVC deuren zijn een betaalbare optie en hebben goede isolerende eigenschappen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen en zijn onderhoudsarm. PVC deuren zijn geschikt voor zowel binnen- als buitendeuren en kunnen worden aangepast aan jouw specifieke wensen.

Composiet deuren: Composiet deuren zijn samengesteld uit verschillende materialen, zoals houtvezels en kunststof. Ze hebben de uitstraling van hout, maar zijn onderhoudsarm en hebben goede isolerende eigenschappen. Composiet deuren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren, waardoor je kunt kiezen wat het beste bij jouw huis past.

Door rekening te houden met het materiaal van de deur, kun je een deur kiezen die perfect past bij jouw interieur en aan al je wensen voldoet.

Het opmeten van de deuropening

Het opmeten van de deuropening is een essentiële stap bij het plaatsen van deuren. Door nauwkeurig de breedte en hoogte van de deuropening te meten, kun je de juiste maat deur bepalen. Daarnaast is het belangrijk om een kleine speling in te calculeren voor een perfecte pasvorm.

Als je ervoor kiest om deuren te laten plaatsen, is het van groot belang om de juiste afmetingen door te geven aan de specialisten. Dit zorgt ervoor dat zij de deur op maat kunnen maken en deze precies in de deuropening past.

Het opmeten van de deuropening lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het is van vitaal belang om nauwkeurig te zijn. Zelfs een kleine fout kan leiden tot een deur die niet goed sluit of niet past. Wees zorgvuldig bij het meten en neem indien nodig meerdere metingen om ervoor te zorgen dat je de juiste afmetingen hebt.

Tips voor het opmeten van de deuropening:

 • Gebruik een meetlint om de breedte en hoogte van de deuropening te meten.
 • Meet op meerdere punten om eventuele oneffenheden in de muur of vloer te compenseren.
 • Voeg een kleine speling toe aan de gemeten breedte en hoogte voor een goede pasvorm.

Met deze tips en nauwkeurige metingen kun je ervoor zorgen dat deuren perfect passen in de deuropening, of je ze nu zelf plaatst of laat plaatsen door een professional.

Afmetingen Breedte (cm) Hoogte (cm)
Standaard deuropening 80 201
Afwijkende deuropening 85 205

Het installeren van het deurkader

Het deurkader is een essentieel onderdeel bij het plaatsen van deuren. Het moet stevig en recht zijn, zodat het het gewicht van de deur kan dragen en zorgen voor een goede pasvorm. Hier zijn de stappen om het deurkader correct te installeren:

 1. Zaag het deurkader op maat, afhankelijk van de dikte van de muur. Gebruik een cirkelzaag voor nauwkeurige snedes.
 2. Zorg ervoor dat het deurkader op de juiste plaats wordt bevestigd. Meet nauwkeurig waar het kader moet komen en markeer de positie op de muur.
 3. Controleer of het deurkader waterpas staat. Gebruik een waterpas om te controleren of het kader horizontaal is. Pas zo nodig de positie aan.
 4. Bevestig het deurkader stevig aan de muur. Gebruik de juiste schroeven en zorg ervoor dat het kader goed vastzit.

Het deurkader vormt de basis voor het ophangen van de deur. Een stevig en goed geïnstalleerd kader zorgt voor een stabiele en goed functionerende deur. Als je twijfelt over het installeren van het deurkader, is het altijd aan te raden om een professionele deuren monteur of deuren service in te schakelen.

Een professionele deuren monteur heeft de expertise en ervaring om het deurkader op de juiste manier te installeren. Zo ben je verzekerd van een veilige en perfect werkende deur.

Het bevestigen van de deur

Na het voorbereiden van het deurkader is het tijd om de deur daadwerkelijk te bevestigen. Volg deze stappen om ervoor te zorgen dat de deur stevig en veilig wordt geïnstalleerd:

 1. Schroef de scharnieren aan het deurkader. Zorg ervoor dat de scharnieren goed vastzitten en stevig zijn bevestigd.
 2. Hang de deur op zijn plaats door de scharnieren in het deurkader te plaatsen. Zorg ervoor dat de deur recht hangt en op de juiste hoogte is.
 3. Controleer of de deur soepel opent en sluit. Open en sluit de deur een paar keer om te testen of deze goed functioneert.
 4. Indien nodig, pas de scharnieren aan om ervoor te zorgen dat de deur goed sluit en geen speling heeft. Dit kan gedaan worden door de scharnieren iets los te draaien en de deur iets omhoog of omlaag te bewegen.
 5. Zorg ervoor dat de deur stevig vastzit aan het deurkader. Controleer of er geen losse schroeven zijn en dat de deur stabiel is.

Het correct bevestigen van de deur is essentieel voor een goede werking en veiligheid. Zorg ervoor dat alle stappen zorgvuldig worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de deur stevig en betrouwbaar is.

deuren installeren

Als aanvulling op deze stap, volgt hieronder een citaat van een ervaren deurenmonteur:

“Het bevestigen van de deur is een cruciale stap in het plaatsingsproces. Zorg ervoor dat je de scharnieren stevig vastdraait en controleer of de deur soepel beweegt. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de details en ervoor te zorgen dat alles goed is uitgelijnd en bevestigd.”

Met het bevestigen van de deur komt de installatie bijna tot zijn voltooiing. Het laatste onderdeel is het afwerken van de deur, waarbij het deurbeslag wordt gemonteerd en eventueel de deur wordt geschilderd. Deze laatste stap zal in de volgende sectie worden besproken.

Het afwerken van de deur

Nadat de deur is geplaatst, is het tijd om de afwerking te doen. Een goede afwerking zorgt ervoor dat de deur er mooi uitziet en goed functioneert. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de deur professioneel af te werken:

  1. Monteer het deurbeslag en de klink:

Bevestig het deurbeslag, inclusief deurklink, slot en andere benodigde componenten. Zorg ervoor dat alles stevig vastzit en goed functioneert voordat je verder gaat.

  1. Schilder de deur:

Als je wilt, kan je de deur schilderen in de kleur van je keuze. Zorg ervoor dat je de juiste verf gebruikt voor het materiaal van de deur. Een goede verflaag beschermt de deur tegen slijtage en geeft een frisse uitstraling.

  1. Gebruik montagelijm en montageschuim:

Om alles netjes af te werken en eventuele kieren of openingen te dichten, kan je montagelijm en montageschuim gebruiken. Breng deze materialen voorzichtig aan en laat ze goed uitharden voordat je de deur in gebruik neemt.

Met deze afwerkingsstappen krijgt de deur de gewenste uitstraling en is hij klaar voor gebruik. De afwerking is een belangrijk onderdeel van het professioneel plaatsen van deuren op maat, omdat het zorgt voor een mooie en functionele deur die perfect past bij jouw interieur.

Zelf deuren plaatsen of een expert inschakelen?

Bij het plaatsen van deuren heb je de keuze om het zelf te doen of een expert in te schakelen. Dit hangt af van je eigen vaardigheden en de tijd die je beschikbaar hebt. Een goede voorbereiding en de juiste gereedschappen zijn essentieel als je ervoor kiest om zelf deuren te plaatsen. Als je twijfelt of niet genoeg tijd hebt, is het verstandig om een professional in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om de deuren op een professionele manier te plaatsen.

Als je ervoor kiest om zelf deuren te plaatsen, moet je er rekening mee houden dat dit een tijdrovende klus kan zijn. Het vereist nauwkeurigheid en geduld om de deuren op de juiste manier te installeren. Daarnaast moet je ook beschikken over de juiste gereedschappen en basiskennis van bouwtechnieken.

Echter, als je deuren laat plaatsen door een expert, bespaar je kostbare tijd en zorgen ze ervoor dat de deuren op de juiste manier worden geïnstalleerd. Ze hebben de juiste kennis en ervaring om eventuele problemen op te lossen en zorgen voor een perfect resultaat.

Afbeelding: Voorbeeld van een professioneel geplaatste deur

deuren plaatsen

Voordelen van zelf deuren plaatsen

 • Volledige controle over het installatieproces
 • Kostenbesparing door geen professional in te huren
 • Voldoening van het zelf voltooien van de klus

Voordelen van een expert inschakelen

 • Professionele installatie voor een perfect resultaat
 • Tijdsbesparing door het uitbesteden van het werk
 • Minder kans op fouten en problemen

Als je besluit een expert in te schakelen voor het plaatsen van deuren, is het belangrijk om een betrouwbare en ervaren professional te kiezen. Vraag om referenties, lees reviews en zorg ervoor dat ze de juiste expertise hebben op het gebied van deuren plaatsen en vervangen. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat de deuren op een professionele manier worden geïnstalleerd en dat je tevreden zult zijn met het eindresultaat.

Kosten en tijd van deuren plaatsen

De kosten en tijd van het plaatsen van deuren kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type deur en de complexiteit van de installatie. Het is belangrijk om rekening te houden met deze factoren bij het plannen van de plaatsing van deuren in jouw huis.

Voor een eenvoudige binnendeur kan je verwachten tussen €70 en €125 te betalen. Dit is een gemiddelde prijsrange en de exacte kosten kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van het materiaal en de afwerking van de deur.

Wat betreft de tijd die nodig is voor het plaatsen van deuren, is dit afhankelijk van jouw eigen ervaring en het type deur dat geïnstalleerd moet worden. Over het algemeen kan een standaard binnendeur in ongeveer 2 tot 3 uur worden geplaatst. Dit omvat het opmeten van de deuropening, het installeren van het deurkader, het bevestigen van de deur en het afwerken van de deur.

Soorten deuren

Om een beter idee te krijgen van de kosten en tijd van deuren plaatsen, kunnen we kijken naar enkele veelvoorkomende soorten deuren:

Soort deur Gemiddelde kosten Tijd nodig voor plaatsing
Binnendeur €70 – €125 2 – 3 uur
Voordeur €300 – €800 4 – 6 uur
Schuifdeur €500 – €1,500 6 – 8 uur

Dit zijn slechts voorbeelden en de uiteindelijke kosten en tijd kunnen variëren afhankelijk van de specifieke situatie en jouw wensen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat het plaatsen van deuren een vakmanschap vereist. Om ervoor te zorgen dat de deuren op de juiste manier worden geplaatst en voldoen aan de vereiste veiligheidsnormen, is het aan te raden om een professionele deuren specialist in te schakelen. Zij hebben de kennis, ervaring en gereedschappen om deuren op een efficiënte en correcte manier te plaatsen.

Door een deuren specialist in te schakelen, kan je ervoor zorgen dat de plaatsing van deuren vakkundig wordt uitgevoerd en dat jouw deuren op de juiste manier functioneren en passen bij jouw interieur.

Conclusie

Het plaatsen van deuren is een klus die met de juiste tips en begeleiding goed te doen is. Door het volgen van de stappen en het nemen van de benodigde voorbereidingen, kun je zelf deuren plaatsen en installeren. Het begint allemaal met het kiezen van het juiste materiaal, dat past bij jouw smaak, stijl en budget.

Deuren laten plaatsen is ook een optie als je niet zeker bent van je eigen vaardigheden of als je de klus liever aan professionals overlaat. Zij hebben de ervaring en expertise om de deuren op een professionele manier te installeren. Het correct opmeten van de deuropening en het installeren van het deurkader zijn cruciale stappen om ervoor te zorgen dat de deuren perfect passen en goed functioneren.

Als de deuren eenmaal zijn geplaatst, is het belangrijk om ze goed af te werken. Hierbij kun je denken aan het monteren van deurbeslag en de klink, en eventueel het schilderen van de deur in de gewenste kleur. Met de juiste gereedschappen en materialen kun je genieten van een professioneel geplaatste deur die perfect past bij jouw interieur.