Aluminium ramen: prijzen per raamtype en extra kosten

Aluminium ramen: prijzen per raamtype en extra kosten

Als je op zoek bent naar nieuwe ramen voor je huis, dan is het belangrijk om te weten welke opties er allemaal zijn en hoeveel je hiervoor betaalt. Aluminium ramen zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid en moderne uitstraling. In dit artikel gaan we dieper in op de prijzen per raamtype en de extra kosten die hierbij komen kijken.

Wat zijn aluminium ramen?Aluminium ramen zijn ramen die gemaakt zijn van aluminium profielen. Deze profielen zijn licht, sterk en duurzaam. Aluminium ramen hebben een moderne uitstraling en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk en bestand tegen corrosie.

Prijzen per raamtype

De prijzen van aluminium ramen variëren afhankelijk van het type raam en de afmetingen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde prijzen per raamtype:

1. Vast raam: Een vast raam is een raam dat niet open kan en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere raamtypes. De gemiddelde prijs voor een vast raam van aluminium is tussen de €100 en €250 per vierkante meter.

2. Draai-kiepraam: Een draai-kiepraam kan zowel naar binnen draaien als kantelen en is daardoor erg veelzijdig. De gemiddelde prijs voor een draai-kiepraam van aluminium is tussen de €200 en €350 per vierkante meter.

3. Schuifraam: Een schuifraam schuift horizontaal open en is ideaal voor kleine ruimtes. De gemiddelde prijs voor een schuifraam van aluminium is tussen de €250 en €450 per vierkante meter.

4. Valraam: Een valraam opent naar buiten en naar boven en wordt vaak gebruikt in combinatie met andere raamtypes. De gemiddelde prijs voor een valraam van aluminium is tussen de €150 en €300 per vierkante meter.

Extra kosten

Naast de prijs per raamtype zijn er ook nog extra kosten waar je rekening mee moet houden. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste extra kosten:

1. Montagekosten: De montagekosten zijn afhankelijk van het raamtype en de afmetingen. Gemiddeld betaal je tussen de €50 en €150 per raam voor de montage.

2. HR++ glas: HR++ glas isoleert beter dan standaard dubbel glas en zorgt daardoor voor een lagere energierekening. De meerprijs voor HR++ glas ligt tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

3. Ventilatieroosters: Ventilatieroosters zorgen voor een goede luchtcirculatie en voorkomen vochtproblemen. Gemiddeld betaal je tussen de €25 en €50 per raam voor ventilatieroosters.

4. Veiligheidsbeslag: Veiligheidsbeslag zorgt voor extra veiligheid en kan inbraak voorkomen. De meerprijs voor veiligheidsbeslag ligt tussen de €10 en €25 per raam.

5. Afwerking: De afwerking van de ramen is ook belangrijk voor de uitstraling van je huis. De meerprijs voor speciale afwerkingen zoals een houtlook of een metallic afwerking ligt tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

FAQs

1. Wat zijn de voordelen van aluminium ramen?
Aluminium ramen zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en hebben een moderne uitstraling. Bovendien zijn ze bestand tegen corrosie en verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen.

2. Is HR++ glas de meerprijs waard?
Ja, HR++ glas isoleert beter dan standaard dubbel glas en zorgt daardoor voor een lagere energierekening. Op de lange termijn verdien je de meerprijs dus terug.

3. Kan ik de ramen zelf installeren?
Het is mogelijk om de ramen zelf te installeren, maar het is aan te raden om dit door een professional te laten doen. Zo weet je zeker dat de ramen goed geïnstalleerd zijn en voorkom je problemen zoals tocht en vocht.

4. Zijn aluminium ramen geschikt voor passiefhuizen?
Ja, aluminium ramen zijn geschikt voor passiefhuizen omdat ze een goede isolatiewaarde hebben en bestand zijn tegen hoge druk.

5. Hoe onderhoud ik aluminium ramen?
Aluminium ramen zijn onderhoudsvriendelijk en hoeven niet vaak schoongemaakt te worden. Gebruik hiervoor een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen en agressieve chemicaliën.

Conclusie

Aluminium ramen zijn een duurzame en moderne keuze voor je huis. De prijzen per raamtype variëren afhankelijk van het type raam en de afmetingen. Houd daarnaast rekening met extra kosten zoals montagekosten, HR++ glas en ventilatieroosters. Door deze kosten goed in kaart te brengen, kun je een weloverwogen keuze maken voor jouw nieuwe ramen.