Tips voor Deur Geluidsdicht Maken Thuis

Deuren zijn vaak de grootste bron van geluidsoverlast in een huis, vooral omdat de meeste deuren hol zijn en geluid gemakkelijk doorlaten. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een deur geluidsdicht te maken. Het aanbrengen van tochtstrips, het plaatsen van een deurveger onderaan de deur, het bekleden van de deur met een isolerend deken, het gebruik van geluidsisolerende schuimpanelen en het verminderen van geluid aan de andere kant van de deur zijn enkele effectieve methoden om geluidsisolatie te verbeteren. Daarnaast kan het vervangen van de deur door een massieve deur ook een grote impact hebben op de geluidsisolatie in huis.

Belangrijkste punten

 • Het aanbrengen van tochtstrips rondom het deurframe helpt de geluidsdichtheid te verbeteren.
 • Een deurveger onderaan de deur kan de grootste spleet afdichten en geluidslekkage verminderen.
 • Het bekleden van de deur met een isolerend deken of het gebruik van geluidsisolerende schuimpanelen helpt geluid te absorberen.
 • Het verminderen van geluid aan de andere kant van de deur, zoals het plaatsen van een tapijt of meubels, kan ook helpen de geluidsoverlast te verminderen.
 • Het vervangen van de deur door een massieve deur of een geluidswerende deur biedt een significante verbetering in geluidsisolatie.

Tochtstrips en deurveger

Om geluidsdichtheid van een deur te verbeteren, zijn tochtstrips en een deurveger effectieve oplossingen. Tochtstrips zijn eenvoudig en betaalbaar, en kunnen rondom het deurframe worden geplaatst. Hierdoor ontstaat er compressie tussen de deur en het frame, waardoor geluid beter wordt tegengehouden.

Een deurveger is een handig hulpmiddel om geluidslekkage aan de onderkant van de deur tegen te gaan. Het sluit automatisch de opening tussen de deur en de vloer af wanneer de deur gesloten is. Dit helpt om geluid te minimaliseren en zorgt voor een betere geluidsisolatie.Tips voor het gebruik van tochtstrips:

 • Zorg ervoor dat het deurframe grondig schoon en droog is voordat je de tochtstrips aanbrengt. Zo hechten ze beter.
 • Meet de lengte van het deurframe zorgvuldig af voordat je de tochtstrips op maat snijdt. Je wilt ervoor zorgen dat de strips netjes aansluiten en geen ruimte laten voor geluid om door te dringen.
 • Plaats de zelfklevende zijde van de tochtstrips op het deurframe en druk stevig aan om ervoor te zorgen dat ze goed vastzitten.

Voordelen van een deurveger:

 1. Het minimaliseert geluidslekkage aan de onderkant van de deur.
 2. Het voorkomt dat tocht en stof de ruimte binnendringen.
 3. Het kan helpen om de energie-efficiëntie van de ruimte te verbeteren, omdat het helpt bij het vasthouden van warmte of koelte.

Met behulp van tochtstrips en een deurveger kun je op een relatief eenvoudige manier de geluidsisolatie van je deur verbeteren. Deze oplossingen zijn geschikt voor zowel houten als metalen deuren. Vergeet niet regelmatig te controleren of de tochtstrips en deurveger nog goed vastzitten en indien nodig te vervangen.

Tochtstrips Deurveger
Kosten: Meestal tussen de €5 en €20, afhankelijk van het merk en de kwaliteit. Kosten: Gemiddeld tussen de €10 en €30, afhankelijk van het type deurveger.
Eenvoudig aan te brengen met zelfklevende achterzijde. Eenvoudig te monteren onderaan de deur met schroeven of een plakstrip.
Kan worden gebruikt op zowel houten als metalen deuren. Geschikt voor verschillende soorten deuren, zowel binnen- als buitendeuren.

Bekleden met isolerend deken en geluidsisolerende schuimpanelen

Het bekleden van een deur met een isolerend deken kan een effectieve manier zijn om geluidsisolatie te verbeteren. Deze zware dekens absorberen veel geluid en kunnen eenvoudig aan de deur worden bevestigd met behulp van stevige haken. Het isolerende deken kan worden verwijderd wanneer de ruimte er netjes uit moet zien. Een alternatieve optie zijn geluidsisolerende schuimpanelen die op de deur kunnen worden bevestigd met behulp van command strips. Deze panelen zijn vaak betaalbaar en helpen om het geluid tot op zekere hoogte te minimaliseren.

Een isolerend deken is een dikke, geluiddichte deken die speciaal is ontworpen om geluid tegen te houden. Het heeft een isolerende werking en kan gemakkelijk aan de binnenkant van de deur worden bevestigd. Door het zware materiaal van het deken wordt het geluid geabsorbeerd en wordt geluidslekkage geminimaliseerd. Het deken kan worden opgehangen aan stevige haken die aan de deur worden bevestigd. Op deze manier blijft het deken goed op zijn plaats zitten en kan het effectief geluid tegenhouden.

isolatiedeken

Een andere optie om een deur geluidsdicht te maken, is het gebruik van geluidsisolerende schuimpanelen. Deze panelen zijn gemaakt van geluidsabsorberend materiaal en kunnen direct op de deur worden bevestigd met behulp van command strips. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en diktes, afhankelijk van het gewenste geluidsisolatieniveau. Geluidsisolerende schuimpanelen verminderen de weerkaatsing van geluid en helpen om de geluidsoverdracht door de deur te minimaliseren.

Isolerende deken Geluidsisolerende schuimpanelen
Effectieve geluidsisolatie Minimaliseert geluidsoverdracht
Eenvoudig te bevestigen met haken Directe bevestiging met command strips
Verwijderbaar wanneer nodig Verkrijgbaar in verschillende maten en diktes

Geluid verminderen aan andere kant van de deur

Naast het geluidsdicht maken van de deur zelf, is het ook mogelijk om geluid aan de andere kant van de deur te verminderen. Er zijn verschillende eenvoudige en effectieve methoden om geluidsoverlast te verminderen en een rustige omgeving te creëren.

Tapijt

Het plaatsen van een tapijt voor de deur kan helpen bij het dempen van geluid dat wordt veroorzaakt door voetstappen op een harde vloer. Het tapijt absorbeert het geluid en voorkomt dat het zich door de ruimte verspreidt. Kies voor een dik tapijt met goede geluidsisolerende eigenschappen voor optimale resultaten.

Kastje naast de deur

Het plaatsen van een kastje naast de deur kan ook helpen bij het verminderen van geluidsoverlast. Het kastje fungeert als een buffer en absorbeert een deel van het geluid dat door de deur komt. Kies voor een stevig kastje dat goed past bij de stijl van de ruimte en dat voldoende massa heeft om geluid te dempen.

Boekenplank

Een andere manier om geluid aan de andere kant van de deur te verminderen, is door een boekenplank in de buurt van de deuropening op te hangen. De boekenplank fungeert als een geluidsabsorberend oppervlak en voorkomt weerkaatsing van geluid. Vul de boekenplank met boeken of andere objecten om de geluidsisolatie verder te verbeteren.

Door het toepassen van deze methoden kun je het geluid aan de andere kant van de deur significant verminderen en zo de algehele geluidsoverlast in huis verminderen.

geluid verminderen aan andere kant van de deur

Gordijnen voor geluidsdichting

Het gebruik van geluidsisolerende gordijnen is een effectieve manier om geluidsdichtheid te verbeteren, vooral in een slaapkamer waar goede nachtrust belangrijk is. Door gordijnen boven de deuropening op te hangen en deze te sluiten om de deur te bedekken, kun je geluid van buitenaf dempen. Geluidsisolerende gordijnen hebben als voordeel dat ze naast geluid ook licht tegenhouden en warmte vasthouden, wat de isolatie verder verbetert

Voordelen van geluidsisolerende gordijnen

Geluidsisolerende gordijnen zijn ontworpen om geluid van buiten te verminderen en hebben een aantal voordelen:

 • Ze verminderen het geluidsniveau in de kamer, wat zorgt voor een rustigere en vredigere omgeving.
 • Ze blokkeren het licht van buitenaf, waardoor je een donkere en rustige slaapomgeving kunt creëren.
 • Ze helpen de temperatuur in de kamer te reguleren door warmte binnen te houden en kou buiten te houden.
 • Ze voegen stijl toe aan je interieur, omdat geluidsisolerende gordijnen verkrijgbaar zijn in verschillende stijlen, kleuren en patronen.
 • Ze zijn eenvoudig te installeren en kunnen gemakkelijk worden verwijderd indien nodig.

Waarop te letten bij het kiezen van geluidsisolerende gordijnen

Bij het kiezen van geluidsisolerende gordijnen is het belangrijk om op de volgende dingen te letten:

 • Materiaal: Kies gordijnen gemaakt van dicht geweven stof zoals fluweel of dikke polyester om geluid goed te absorberen.
 • Gordijnstang: Zorg ervoor dat je een stevige gordijnstang gebruikt die het gewicht van de geluidsisolerende gordijnen kan dragen.
 • Volledige bedekking: Controleer of de gordijnen de deur volledig bedekken om geluidslekkage te voorkomen.

Geluidsisolerende gordijnen kunnen een waardevolle toevoeging zijn aan je geluidsdichtingsproject voor deuren, omdat ze niet alleen geluid verminderen, maar ook andere voordelen bieden zoals privacy, verduistering en thermische isolatie. Overweeg om geluidsisolerende gordijnen te gebruiken voor een effectieve geluidsisolatie van je deur.

Vervangen van de deur

Wanneer alle andere methoden niet het gewenste effect hebben gehad bij het geluidsdicht maken van de deur, kan het overwegen van het vervangen van de deur door een massieve deur een effectieve oplossing zijn. Massieve deuren hebben de eigenschap om geluid beter te absorberen dan holle deuren, waardoor ze een significante vermindering van geluidsoverlast kunnen bieden. Hoewel het vervangen van de deur een wat duurdere oplossing kan zijn, kan het de investering zeker waard zijn voor diegenen die veel hinder ondervinden van geluidsoverlast.

Er zijn verschillende soorten massieve deuren verkrijgbaar, waaronder houten massieve deuren en deuren met een massieve kern. Deze deuren bieden niet alleen een verbeterde geluidsisolatie, maar ook extra stevigheid en duurzaamheid. Daarnaast zijn er speciale geluidswerende deuren op de markt die zijn ontworpen om geluidsdichtheid te maximaliseren. Deze deuren worden vaak gemaakt van materialen met geluidsisolerende eigenschappen, zoals massief hout, en kunnen een nog betere geluidsisolatie bieden.

Als u ernstige geluidsoverlast ervaart en andere oplossingen niet voldoende effect hebben gehad, kan het vervangen van de deur door een massieve deur of geluidswerende deur de beste keuze zijn. Het is belangrijk om de juiste deur te kiezen die past bij uw specifieke behoeften en budget. Neem contact op met een professionele deurenleverancier of -installateur voor advies en opties op maat. Door het vervangen van de deur kunt u genieten van een amper hoorbaar huis en een rustige omgeving zonder vervelende geluidsoverlast.