Zelf Deur Plaatsen: Stap-Voor-Stap Handleiding

Wil je zelf een deur plaatsen? In dit artikel vind je een stap-voor-stap handleiding voor het zelf plaatsen van een deur. We laten zien hoe je een klassieke deur met deurkast plaatst en geven handige tips voor een perfect resultaat. Volg deze instructies en je kunt zelf een deur installeren zonder veel moeite. Bewaar dit artikel en bekijk de instructievideo’s voor begeleiding tijdens het proces.

Belangrijkste punten om te onthouden:

 • Meet zorgvuldig de deurafmetingen op voordat je begint met plaatsen.
 • Zorg ervoor dat het deurkader aangepast is aan de muurdikte.
 • Plaats de deur met behulp van scharnieren en afstandsschroeven voor stabiliteit.
 • Werk de deur af met deurlijsten, montage lijm en montageschuim.
 • Overweeg de voor- en nadelen van zelf een deur maken versus een deur op maat laten maken.

Deurafmetingen en voorbereiding

Voordat je begint met het plaatsen van de deur, is het belangrijk om de juiste deurafmetingen te bepalen. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om de juiste afmetingen te bepalen en de nodige voorbereidingen te treffen.

Stap 1: Deurafmetingen opmeten

Meet de deuropening zorgvuldig op met een duimstok. Let op de breedte, hoogte en dikte van de opening. Noteer deze afmetingen, zodat je een deur kunt kiezen die hierbij past.Stap 2: Muurdikte controleren

Houd bij het kiezen van een deur rekening met de dikte van de muur. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat het deurkader goed past. Meet de muurdikte op en controleer de specificaties van de deur die je wilt kopen. Zorg ervoor dat het deurkader geschikt is voor de muurdikte.

Stap 3: Deurkader op maat zagen

Als je een standaard deurkader hebt gekocht, moet je het mogelijk op maat zagen. Gebruik een cirkelzaag om het kader aan te passen aan de breedte en hoogte van de deuropening. Zorg ervoor dat je nauwkeurig zaagt om een perfecte pasvorm te krijgen.

Stap 4: Voorbereiding van de muuropening

Bereid de muuropening voor door ervoor te zorgen dat deze schoon en vlak is. Verwijder eventueel oud deurkozijn en maak de opening vrij van vuil en stof. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is tussen de muuropening en het deurgeheel, zodat je later deurlijsten kunt plaatsen.

Stap 5: Spatie creëren voor deurlijsten

Om ruimte te bieden aan de deurlijsten, moet je een spatie creëren tussen de muuropening en het deurgeheel. Gebruik afstandsschroeven of wiggen om de nodige ruimte te creëren. Zorg ervoor dat de spatie gelijkmatig verdeeld is, zodat de deurlijsten later goed passen.

Volg deze stappen voor het bepalen van de deurafmetingen en de nodige voorbereidingen. Zo ben je goed voorbereid op het plaatsen van de deur en kun je een perfect resultaat behalen.

Deurafmetingen en voorbereiding

Deur plaatsen en afhangen

Als je zelf een deur wilt plaatsen, is het belangrijk om te weten hoe je de deur correct kunt afhangen. In deze sectie leggen we stap voor stap uit hoe je dit kunt doen. Volg deze instructies zorgvuldig om een professioneel resultaat te bereiken.

De volgende stappen beschrijven het proces van het plaatsen en afhangen van een deur:

Stap 1: Scharnieren plaatsen

Begin met het plaatsen van de scharnieren in de voorgefreesde uitsparingen van de deurlijst. Zorg ervoor dat de scharnieren stevig worden bevestigd met behulp van een schroefboormachine.

Stap 2: Monteer de verticale en horizontale stijlen

Monteer vervolgens de verticale stijlen aan het deurkader. Dit zorgt voor de stevigheid van de deur. Daarna monteer je de horizontale stijl aan de verticale stijlen. Dit vormt de basis van het deurblad.

scharnieren

Stap 3: Plaats het deurblad in het deurkader

Nu is het tijd om het deurblad in het deurkader te plaatsen. Hang het deurblad aan het deurkader met behulp van scharnierpennen. Zorg ervoor dat het deurblad waterpas staat en pas indien nodig de andere kant van het kader aan.

Stap 4: Gebruik afstandsschroeven

Om de deur stevig op zijn plaats te houden, gebruik je afstandsschroeven. Deze schroeven zorgen voor de juiste afstand tussen het deurblad en het deurkader.

Door deze stappen te volgen, kun je de deur op een correcte manier plaatsen en afhangen. Zorg ervoor dat je tijdens het proces nauwkeurig werkt en de nodige aanpassingen maakt voor een perfect resultaat.

Deur afwerken en bevestigen

Om de deur af te werken en stevig te bevestigen, zijn er verschillende stappen die je kunt volgen. Hieronder worden deze stappen uitgelegd.

Bevestigen van de deurlijsten

Om de deurlijsten stevig vast te zetten, gebruik je montage lijm. Breng de lijm aan op de scharnierkant van de deurlijsten en druk ze stevig tegen de muur. Zorg ervoor dat de lijsten recht en gelijkmatig zijn geplaatst.

Plaatsen van slaglatten

De slaglatten worden gebruikt om de deurlijsten te ondersteunen en op hun plaats te houden. Plaats de slaglatten op de juiste plekken langs de deuropening en bevestig ze stevig aan de muur met schroeven.

Definitief vastzetten en isoleren van het kader

Het deurkader kan definitief worden vastgezet met behulp van vormvast montageschuim. Breng het schuim aan in de ruimte tussen het kader en de muur om eventuele kieren en openingen op te vullen. Dit zorgt voor isolatie en een stevige bevestiging.

Monteren van het slot en de klink

Monteer het slot en de klink door ze vast te schroeven in de daarvoor bestemde ruimte in de deur. Zorg ervoor dat ze stevig en goed functionerend zijn voor een optimale veiligheid en gebruiksgemak.

Afwerken met deurlijsten aan de andere kant

Om de deurlijsten aan de andere kant van de deur af te werken, herhaal je hetzelfde proces als bij het bevestigen van de deurlijsten aan de scharnierkant.

Voegen tussen de deurlijst en de muur

Als je van plan bent om de deur te schilderen, werk dan de voeg tussen de deurlijst en de muur af met schilderskit. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt dat er verf in de voegen komt.

Tip: Voor een mooi resultaat is het altijd aan te raden om de deur af te werken met de juiste afwerkingsproducten en technieken. Raadpleeg een professional of volg een gedetailleerde handleiding voor de beste resultaten.

Benodigdheden Gereedschap
Deurlijsten Montage lijm
Slaglatten Schroeven
Montageschuim Schroefboormachine
Slot en klink Waterpas

Materialen en gereedschap

Voor het zelf plaatsen van een deur heb je verschillende materialen en gereedschap nodig:

 1. Deurkitten
 2. Een deurblad
 3. Een deurkader
 4. Schroeven
 5. Scharnieren
 6. Een slot

Daarnaast is het handig om de volgende gereedschappen bij de hand te hebben:

 • Een duimstok
 • Een cirkelzaag
 • Een boormachine
 • Een waterpas

Zorg ervoor dat je alle benodigdheden in huis hebt voordat je begint met het plaatsen van de deur. Op deze manier ben je goed voorbereid en kun je het proces soepel laten verlopen.

Quotes

“Het gebruik van de juiste materialen en gereedschap is essentieel voor een succesvolle deurinstallatie.”
– Doe-het-zelf expert Jan van der Heijden

Zelf deur maken of deur op maat laten maken

Twijfel je tussen zelf een deur maken of een deur op maat laten maken? Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Als je kiest voor zelf een deur maken, heb je creatieve vrijheid en kun je kosten besparen. Je kunt het ontwerp en de materialen zelf bepalen. Echter, het kost wel tijd en je loopt meer risico op fouten.

Als je kiest voor een deur op maat laten maken, krijg je een professionele afwerking en hoef je zelf geen tijd en moeite te investeren. Het kan wel duurder zijn en je hebt minder persoonlijke inbreng. Weeg deze voors en tegens af voordat je een beslissing neemt.