Juiste Hoogte Scharnieren Deur Bepalen Tips

Bij het afhangen van een deur is het belangrijk om de juiste hoogte voor de scharnieren te bepalen. Het correct instellen van de hoogte van de scharnieren is essentieel voor een soepele werking en een lange levensduur van de deur. Hier zijn enkele praktische tips die je kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoogte van de deurscharnieren.

Belangrijkste Punten:

 • Meten van de kozijnmaat en deurbreedte
 • Bevestigen van de scharnieren op de juiste hoogte
 • Op maat maken van de deur
 • Gereedschappen en deurtype bepalen
 • Deur in het kozijn plaatsen

Gereedschappen en deurtype bepalen

Voordat je begint met het afhangen van een deur, is het belangrijk om de benodigde gereedschappen bij de hand te hebben. Hieronder een lijst met essentiële gereedschappen:

 • Rolmaat
 • Timmermanspotlood
 • Steekbeitel
 • Schroefboormachine
 • Hamer

Naast de juiste gereedschappen is het ook essentieel om te weten welk type deur je hebt, zoals een stompe deur of een opdekdeur.Gereedschappen deur afhangen

Een stompe deur valt volledig weg in het kozijn, terwijl een opdekdeur gedeeltelijk op het kozijn en gedeeltelijk op de kozijnrand sluit. Het type deur bepaalt mede de manier waarop de scharnieren op de juiste hoogte moeten worden geplaatst.

De hoogte van de deur bepalen

Om de hoogte van de deur en de scharnieren correct te bepalen, moet je de kozijnmaat en de deurbreedte meten. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de deur op de juiste hoogte wordt geplaatst, zodat deze soepel kan openen en sluiten. Hier zijn de stappen die je moet volgen om de hoogte van de deur te bepalen:

 1. Meten van de kozijnmaat: Meet de sponning van het kozijn op bovenaan, in het midden en onderaan het kozijn. Dit geeft je een idee van de variatie in hoogte van het kozijn.
 2. Meten van de deurbreedte: Meet de breedte van de deur aan zowel de scharnierzijde als de slotzijde. Let op dat de deur ongeveer 6 mm smaller moet zijn dan de kozijnmaat.

Nadat je de kozijnmaat en de deurbreedte hebt gemeten, kun je de hoogte van de deur bepalen. Schets de hoogte van de scharnieren op de deur en zorg ervoor dat de scharnierkoppen ongeveer 1 mm uitsteken. Dit geeft voldoende speling voor een soepele werking van de deur.

Met deze stappen kun je nauwkeurig de hoogte van de deur bepalen en ervoor zorgen dat de scharnieren op de juiste hoogte worden geplaatst. Een goed afgehangen deur zorgt voor een probleemloze werking en een langere levensduur.

Hoogte deur bepalen

De deur op maat maken

Nadat de hoogte van de deur en de scharnieren is bepaald, is het tijd om de deur op maat te maken. Met behulp van de juiste gereedschappen en technieken kun je de deur naar de gewenste breedte schaven en de randen glad schuren.

Om de deur op maat te maken, heb je het volgende nodig:

 • Een schaaf of schaafmachine
 • Schuurpapier met een fijnkorrelige korrel
 • Een beitel

Begin met het schaven van de deur naar de juiste breedte. Werk vanaf de sluitzijde en schaaf deze iets schuin naar binnen af, zodat de deur goed sluit zonder te wringen. Wees nauwkeurig en beheerst tijdens het schaven en zorg ervoor dat je een vlijmscherpe schaaf gebruikt voor een optimaal resultaat.

Nadat de deur op maat is geschaafd, is het belangrijk om de randen glad te schuren. Gebruik hiervoor het fijnkorrelige schuurpapier en bewerk de randen gelijkmatig en zorgvuldig. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt ruwe plekken aan de zijkanten van de deur.

Een andere belangrijke stap bij het op maat maken van de deur is het gebruik van een beitel. Met de beitel kun je eventuele oneffenheden of teveel aan hout aan de zijkanten van de deur verwijderen. Zorg ervoor dat je de beitel met een scherpe hoek gebruikt en ga voorzichtig te werk om beschadigingen aan de deur te voorkomen.

Met deze stappen kun je de deur op maat maken, zodat deze perfect past in het kozijn. Vergeet niet om regelmatig te controleren of de deur nog steeds soepel sluit en goed in het kozijn past. Op deze manier kun je genieten van een perfect passende deur die jarenlang meegaat.

De scharnieren plaatsen

Nadat de deur op maat is gemaakt, is het tijd om de scharnieren op de juiste hoogte te plaatsen. Teken eerst de positie van de scharnieren af op het kozijn. Gebruik vervolgens een scherpe beitel om de uitsparingen voor de scharnieren uit te beitelen. Wees hierbij voorzichtig en werk nauwkeurig.

Plaats daarna de deur in het kozijn met behulp van een wig of een stuk karton om de deur vrij van de dorpel te houden. Teken de hoogte van de scharnieren af op de deur en beitel de scharnieruitsparingen uit in de deur. Zorg ervoor dat de uitsparingen gelijk zijn aan die in het kozijn.

Monteer vervolgens de scharnierhelften met schroeven op de deur. Zet de andere scharnierhelften vast in het kozijn. Controleer of de deur zonder wringen open en dicht gaat. Bevestig ten slotte het middelste scharnier op zijn plaats. Nu de scharnieren correct zijn gemonteerd, is de deur klaar voor gebruik.