Standaard Deurbreedte: Hoe Breed is een Deur?

De deurbreedte is een belangrijke factor bij het kiezen van een nieuwe deur. Maar wat is nu eigenlijk de standaard deurbreedte en welke afmetingen moet je overwegen? In dit artikel gaan we dieper in op de normen en richtlijnen voor deurbreedte, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw situatie.

De standaard breedte van een deur kan variëren afhankelijk van de situatie. Voor binnendeuren zijn de meest voorkomende breedtematen 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm en 93 cm. Daarnaast komen de breedtes 63 cm en 88 cm ook regelmatig voor. De dikte van deuren ligt doorgaans tussen de 38 en 40 mm. Voor buitendeuren in nieuwe woningen geldt dat de breedte volgens het bouwbesluit 93 cm moet zijn. Voor oudere woningen kunnen de standaard breedtes van voordeuren variëren tussen 83 cm en 88 cm.

Belangrijkste punten:

  • De standaard breedtematen voor binnendeuren zijn 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm en 93 cm.
  • Voor buitendeuren in nieuwe woningen is de standaard breedte volgens het bouwbesluit 93 cm.
  • Oudere woningen kunnen standaard breedtes van voordeuren hebben tussen 83 cm en 88 cm.
  • De dikte van deuren ligt doorgaans tussen de 38 en 40 mm.

Met deze informatie kun je de standaard deurbreedte bepalen die het beste past bij jouw behoeften. Vergeet niet om de deur nauwkeurig te meten voordat je tot aankoop overgaat. Zo weet je zeker dat de deur perfect past in jouw deuropening.Standaard Hoogtematen van Deuren

De hoogte van een deur kan verschillen afhankelijk van de situatie. In Nederland worden drie standaard deurhoogtes gebruikt: 201,5 cm, 211,5 cm en 231,5 cm. Bij nieuwbouwwoningen moeten de deuren voldoen aan een vrije hoogte van 2,3 meter, daarom worden vaak de hoogtematen 231,5 cm en 234 cm gehanteerd. Voor oudere woningen kunnen de standaard hoogtes van deuren variëren tussen 201,5 cm en 211,5 cm.

Bij het bepalen van de maten van een nieuwe deur kan men de hoogte en breedte van de oude deur opmeten of door het meten van het deurkozijn.

Een passende deurhoogte is essentieel voor een goede toegankelijkheid en om ongewenste tocht en geluidsoverlast te voorkomen.

Standaard Deurmaten voor Binnendeuren en Buitendeuren

De afmetingen van binnendeuren en buitendeuren volgen over het algemeen dezelfde standaardmaten. Voor nieuwbouwwoningen zijn de gebruikelijke hoogtes 231,5 cm en 234 cm, en de standaardbreedte is 93 cm.

Bij oudere woningen kunnen deurmaten variëren, met hoogtes tussen 201,5 cm en 211,5 cm en breedtes tussen 83 cm en 88 cm. Het is belangrijk om de juiste maat deur te kiezen om ervoor te zorgen dat deze goed past bij het deurkozijn.

Deurmaten voor Binnendeuren

Voor binnendeuren in zowel nieuwbouw- als oudere woningen zijn de standaardhoogtes tussen 201,5 cm en 211,5 cm en de standaardbreedte is 83 cm tot 88 cm.

Deurmaten voor Buitendeuren

Voor buitendeuren in zowel nieuwbouw- als oudere woningen zijn de standaardhoogtes 231,5 cm en 234 cm, en de breedte is 93 cm.

Om de juiste deurmaat te bepalen, kunt u de afmetingen van het deurkozijn opmeten of de bestaande deur opmeten als deze nog aanwezig is.

deurmaten binnendeuren en buitendeuren

Binnendeuren Buitendeuren
Hoogte 201,5 cm – 211,5 cm 231,5 cm – 234 cm
Breedte 83 cm – 88 cm 93 cm

Buitendeur Maten volgens Bouwbesluit

Het bouwbesluit stelt specifieke eisen aan de breedte van buitendeuren in nieuwe woningen. Volgens het bouwbesluit moet de standaard breedte van een voordeur 93 cm zijn. Hierdoor wordt een optimale toegang en toegankelijkheid gegarandeerd. Daarnaast moet de vrije hoogte van de deur minimaal 2,3 meter zijn. Dit zorgt ervoor dat mensen van verschillende lengtes comfortabel door de deur kunnen bewegen.

In nieuwbouwwoningen worden vaak de hoogtematen 231,5 cm en 234 cm gehanteerd. De hoogtemaat van 231,5 cm wordt typisch gebruikt voor de voordeur, terwijl een hoogtemaat van 234 cm wordt gebruikt voor de achterdeur. Het volgen van deze maten zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke uitstraling van de woning en past binnen de richtlijnen van het bouwbesluit.

Voor oudere woningen gelden vaak andere afmetingen, zoals een breedte van 83 cm of 88 cm voor voordeuren. Het is belangrijk om bij renovaties of verbouwingen rekening te houden met de geldende normen en regelgeving omtrent deurafmetingen. Zo kan de juiste breedte en hoogte worden gekozen om de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid te waarborgen.

Voordelen van Standaard Buitendeuren

Standaard buitendeuren die voldoen aan de eisen van het bouwbesluit bieden verschillende voordelen. Ten eerste zijn ze gemakkelijk verkrijgbaar en kunnen ze overal worden besteld. Dit maakt het proces van het vinden van een geschikte deur eenvoudig en efficiënt.

Bovendien zorgen standaard deurmaten voor een goede pasvorm in het deurkozijn. Door de juiste breedte en hoogte te kiezen, wordt een naadloze installatie en werking van de deur gegarandeerd. Hierdoor ontstaan er geen problemen met klemmende of niet goed sluitende deuren.

Tot slot bieden standaard buitendeuren ook een breed scala aan ontwerpmogelijkheden. Er zijn verschillende stijlen, materialen en afwerkingen beschikbaar om aan de esthetische voorkeuren van elke woning te voldoen. Zo kan de buitendeur een waardevolle toevoeging vormen die de algehele uitstraling van de woning verbetert.

Advies voor het bepalen van Deurmaten

Voor het bepalen van de juiste deurmaten zijn er verschillende methoden die je kunt gebruiken. Hier zijn een aantal handige tips:

Oude deur opmeten

Als je een nieuwe deur wilt aanschaffen die dezelfde maat heeft als je oude deur, kun je de oude deur opmeten. Meet de hoogte en breedte van de deur zorgvuldig met een meetlint. Zorg ervoor dat je de exacte afmetingen noteert, zodat je een nieuwe deur kunt kiezen die precies past.

Afmetingen van het deurkozijn gebruiken

Als je geen oude deur hebt om op te meten, kun je de afmetingen van het deurkozijn gebruiken als leidraad. Meet de hoogte en breedte van het deurkozijn zorgvuldig op en noteer de exacte afmetingen. Deze afmetingen geven je een goed uitgangspunt voor het kiezen van een nieuwe deur.

Tips voor het correct afhangen van deuren

Het correct afhangen van een deur is essentieel voor een goede werking en uitstraling. Hier zijn vijf eenvoudige stappen die je kunt volgen:

  1. Zorg ervoor dat het deurkozijn waterpas is.
  2. Plaats de scharnieren op de juiste hoogte en markeer de posities van de schroefgaten.
  3. Boor de schroefgaten in het deurkozijn en bevestig de scharnieren met behulp van schroeven.
  4. Hang de deur in het kozijn en controleer of deze goed sluit.
  5. Stel indien nodig de scharnieren af om ervoor te zorgen dat de deur soepel opent en sluit.

Voorbeeldafbeelding: Deur opmeten

deur opmeten

Aanbod van Deuren in verschillende Afmetingen

Als je op zoek bent naar de juiste deurafmetingen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deuren te kopen die aan jouw specifieke eisen voldoen. Er is een ruim assortiment van deuren beschikbaar, geschikt voor zowel binnendeuren als buitendeuren. Of je nou op zoek bent naar standaard deurmaten of een deur op maat, er is voor ieder wat wils.

Het assortiment deuren omvat diverse materialen en stijlen, zodat je een deur kunt vinden die perfect bij jouw interieur of exterieur past. Denk bijvoorbeeld aan binnendeuren van hout, glazen deuren voor een moderne uitstraling, of stalen deuren voor een industriële look. Voor buitendeuren zijn er ook verschillende opties beschikbaar, zoals boarddeuren die bestand zijn tegen diverse weersomstandigheden.

Om het aanbod van deuren te bekijken, heb je de mogelijkheid om online te zoeken. Veel leveranciers bieden hun deuren online aan, zodat je rustig kunt rondkijken en de verschillende maten en stijlen kunt vergelijken. Daarnaast is er vaak ook een showroom beschikbaar waar je de deuren in het echt kunt bekijken en eventueel advies kunt ontvangen van deskundig personeel. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Voor deuren op maat kun je contact opnemen met de deurspecialisten. Zij kunnen je helpen bij het vinden van de juiste deurmaat en bij het ontwerpen van een deur die volledig aan jouw wensen voldoet. Of je nu een afwijkende maat wenst of specifieke details wilt toevoegen, de deurspecialisten staan voor je klaar om je te adviseren en te begeleiden bij het proces van deuren op maat.

Voorbeeld van een assortiment deuren

Soort deur Afmetingen
Binnendeuren Standaard breedtematen: 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 93 cm
Hoogtematen: 201,5 cm, 211,5 cm
Buitendeuren Standaard breedte: 93 cm
Hoogtematen: 201,5 cm, 211,5 cm, 231,5 cm, 234 cm
Boarddeuren Standaard breedtematen: 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 93 cm
Hoogtematen: 201,5 cm, 211,5 cm
Glazen deuren Standaard breedtematen: 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 93 cm
Hoogtematen: 201,5 cm, 211,5 cm
Stalen deuren Standaard breedtematen: 68 cm, 73 cm, 78 cm, 83 cm, 93 cm
Hoogtematen: 201,5 cm, 211,5 cm

Voor meer informatie over de beschikbare deuren en de mogelijkheden kun je terecht op de website van de leveranciers. Daar vind je uitgebreide informatie over de verschillende deuren, de maten en de prijzen. Je kunt gemakkelijk online deuren kopen en laten bezorgen bij jou thuis.

Voordelen van Standaard Deuren

Het hebben van een standaard deurmaat heeft verschillende voordelen. Ten eerste zijn standaard deuren overal verkrijgbaar en kunnen ze gemakkelijk worden besteld. Dit maakt het proces van het vinden van de juiste deur eenvoudiger en minder tijdrovend.

Daarnaast is het meten of men een standaard deur heeft een eenvoudige taak. Door het opmeten van het kozijn of de oude deur kan men bepalen of een standaard deur past. Dit bespaart tijd en middelen die anders zouden worden besteed aan het op maat maken van een deur.

In het geval dat er geen standaard deur beschikbaar is voor de gewenste deurmaat, kan men er altijd voor kiezen om een deur op maat te laten maken. Hoewel dit extra kosten en tijd met zich mee kan brengen, zorgt het hebben van de juiste deurmaat voor een goede pasvorm en optimale toegankelijkheid.