Stappenplan: Deur in Gipswand Plaatsen Gemakkelijk

Het plaatsen van een deur in een gipswand kan een eenvoudig proces zijn met het juiste stappenplan. Hieronder vind je een gedetailleerd stappenplan om zelf een deur in een gipswand te plaatsen.

Voordat je begint met het plaatsen van de deur, is het belangrijk om de deuropening te bepalen. Teken de plaats van de deuropening af op de vloer en onderbreek het onderste horizontale profiel op deze plaats. De afmeting van de deuropening wordt bepaald door de breedte van het deurblad plus 6 cm.

Plaats vervolgens verticale profielen aan beide zijden van de deuropening. Zorg ervoor dat de profielen mooi verticaal staan en op een onderlinge afstand B staan, waarbij B gelijk is aan de breedte van het deurblad plus 11 cm. Bevestig deze profielen aan de horizontale profielen met teksschroeven.Neem een horizontaal profiel en knip deze op lengte, wat gelijk is aan de breedte van het deurblad plus 31 cm. Buig de zijvleugels om en schuif het linteel tussen de verticale profielen. Dit linteel zorgt voor extra stevigheid en geeft ondersteuning aan het deurkozijn.

Schroef aan de rugzijde van de verticale profielen een houten lat voor het deurkozijn. Bevestig vervolgens een Gyproc® plaat op het frame en maak een horizontale insnijding aan de bovenkant van de plaat die de deuropening bedekt.

Snijd met een breekmes in de rugzijde van de Gyproc® plaat loodrecht van boven naar beneden en breek de plaat met een korte slag. Verwijder eventuele ruwe kantjes met een kantenrasp en herhaal deze stappen voor de volgende plaat.

Voor het plaatsen van een deur in een gipswand heb je een aantal benodigdheden en gereedschappen nodig, waaronder Gyproc® Metal Stud® profielen, Gyproc® platen, houten latten en verschillende schroeven. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt, zoals een schroefboormachine, handzaag, breekmes en kantenrasp.

Belangrijkste punten

 • Een deur in een gipswand plaatsen vereist een gedetailleerd stappenplan
 • Bepaal eerst de afmeting van de deuropening voordat je begint
 • Zorg voor de juiste plaatsing van verticale profielen en een stevig linteel
 • Bevestig houten latten en Gyproc® platen voor de afwerking
 • Vergeet niet om het isolatiemateriaal aan te brengen

Bepalen van de deuropening

Voordat je begint met het plaatsen van de deur, is het belangrijk om de deuropening te bepalen. De afmeting van de deuropening wordt bepaald door de breedte van het deurblad plus 6 cm. Teken de plaats van de deuropening af op de vloer en onderbreek het onderste horizontale profiel op deze plaats.

Om de juiste afmetingen van de deuropening te bepalen, volg je deze stappen:

 1. Bepaal de breedte van het deurblad.
 2. Trek hier 6 cm bij op om de totale breedte van de deuropening te krijgen.
 3. Teken de plaats van de deuropening af op de vloer.
 4. Onderbreek het onderste horizontale profiel van de gipswand op deze plaats.

Door het correct bepalen van de deuropening zorg je ervoor dat de deur naadloos in de gipswand past. Hierdoor krijg je een mooie en functionele deuropening.

“Het bepalen van de juiste afmetingen voor de deuropening is essentieel om ervoor te zorgen dat de deur perfect in de gipswand past.”

– [Name], Gipsbouw Expert

Afmetingen deuropening
Breedte deurblad + 6 cm
Totale breedte deuropening

Plaatsen van verticale profielen

Om een deur in een gipswand te laten inbouwen, is het belangrijk om verticale profielen op de juiste manier te plaatsen. Volg deze stappen om dit proces soepel te laten verlopen:

 1. Plaats links en rechts van de deuropening verticale profielen, waarbij de rugzijde naar de deuropening gericht is. Dit zorgt voor een stevige constructie.
 2. Zorg ervoor dat de verticale profielen mooi verticaal staan. Gebruik bijvoorbeeld een waterpas om dit te controleren.
 3. Bepaal de onderlinge afstand tussen de profielen, aangeduid als “B”. Deze afstand moet gelijk zijn aan de breedte van het deurblad plus 11 cm.
 4. Bevestig de verticale profielen aan de horizontale profielen met behulp van teksschroeven. Dit zorgt voor een stevige verbinding.

Door het zorgvuldig plaatsen van de verticale profielen wordt de stabiliteit van de gipswand verzekerd en kan de deur op een veilige en esthetisch verantwoorde manier worden afgehangen.

Voorbeeld:

“Het plaatsen van verticale profielen is een cruciale stap bij het afhangen van een deur in een gipswand. Door ervoor te zorgen dat de profielen loodrecht staan en op de juiste afstand van elkaar geplaatst worden, creëer je een solide basis voor de deur. Dit zorgt niet alleen voor stabiliteit, maar ook voor een strakke en professionele afwerking.” – Jan van der Velden, ervaren timmerman

gipswand deur afhangen

Met de verticale profielen op hun plaats kan het volgende stadium van het deurplaatsingsproces worden voortgezet.

Plaatsen van het linteel

Om een deurkozijn in een gipswand te plaatsen, volg je de volgende stappen:

 1. Neem een horizontaal profiel en knip deze op lengte, wat gelijk is aan de breedte van het deurblad plus 31 cm.
 2. Knip vervolgens aan beide uiteinden de zijvleugels in op 10 cm van elke uiteinde en buig ze om.
 3. Het middenstuk of linteel moet nu een lengte hebben van B, gelijk aan de breedte van het deurblad plus 11 cm.
 4. Schuif het linteel tussen de verticale profielen.

Door deze stappen te volgen, creëer je een stevige ondersteuning voor het deurkozijn en zorg je ervoor dat de deur correct kan worden geplaatst.

Benodigdheden Gereedschappen
Gyproc® Metal Stud® profielen Schroefboormachine
Gyproc® platen Handzaag
Houten latten Breekmes
Gyproc® teksschroeven 13mm Steekzaag
Gyproc® schroeven Kantenrasp

Met deze benodigdheden en gereedschappen bij de hand, ben je klaar om het deurkozijn in de gipswand te plaatsen.

Bevestigen van houten latten en gipsplaten

Om de deur stevig in de gipswand te bevestigen, moet je houten latten en gipsplaten gebruiken. Hier zijn de stappen om dit correct te doen:

 1. Schroef aan de rugzijde van de verticale profielen een houten lat voor het deurkozijn. Zorg ervoor dat de breedte en dikte van deze lat 48 x 25 mm zijn en de lengte gelijk is aan de hoogte van de deur plus 3 cm.
 2. Bevestig vervolgens een Gyproc® plaat op het frame. Let op dat de plaat de deuropening volledig bedekt.
 3. Maak een horizontale insnijding aan de bovenkant van de plaat die de deuropening bedekt. Dit zorgt ervoor dat de plaat naadloos aansluit op het deurkozijn.

Met deze stappen is het bevestigen van de houten latten en gipsplaten een solide basis voor het plaatsen van de deur in de gipsmuur.

deur in gipsmuur plaatsen

“Met deze stappen is het bevestigen van de houten latten en gipsplaten een solide basis voor het plaatsen van de deur in de gipsmuur.”

Afwerking van de deur

Na het plaatsen van de deur in de gipswand is het tijd om de afwerking te voltooien. Volg onderstaande stappen om dit proces succesvol af te ronden:

 1. Snijd met een breekmes in de rugzijde van de Gyproc® plaat loodrecht van boven naar beneden.
 2. Breek de plaat met een korte slag om een opening te creëren voor de deur.
 3. Snijd het karton aan de voorzijde van de plaat door en verwijder het overbodige stuk. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de deuropening.
 4. Controleer of er eventuele ruwe kantjes aanwezig zijn en verwijder deze met een kantenrasp. Het is belangrijk dat de randen glad en netjes zijn.
 5. Herhaal deze stappen voor de volgende plaat totdat de hele deuropening is afgewerkt.
 6. Vergeet niet om eerst het isolatiemateriaal aan te brengen voordat je de Gyproc® platen plaatst. Dit zorgt voor een goede isolatie van de deuropening.

Met het voltooien van deze afwerking is de deur succesvol geplaatst in de gipswand. Je kunt nu genieten van een nieuwe deuropening die perfect past bij je interieur.

Benodigdheden en gereedschappen

Wil je een deur plaatsen in een gipswand? Dan heb je enkele benodigdheden en gereedschappen nodig om deze klus succesvol te klaren. Om te beginnen heb je Gyproc® Metal Stud® profielen nodig, evenals Gyproc® platen en houten latten. Zorg ervoor dat je ook Gyproc® teksschroeven van 13 mm en Gyproc® schroeven bij de hand hebt.

Naast de benodigde materialen zijn er ook gereedschappen vereist. Een schroefboormachine is bijvoorbeeld essentieel om de schroeven in de gipswand te bevestigen. Daarnaast heb je een handzaag nodig om de platen op maat te zagen en een breekmes om nauwkeurige insnijdingen te maken. Een steekzaag komt van pas bij het verwijderen van overtollig materiaal, terwijl een kantenrasp helpt bij het gladstrijken van ruwe kantjes.

Met deze benodigdheden en gereedschappen in handen kun je zonder problemen een deur in een gipswand plaatsen. Zorg ervoor dat je voorafgaand aan de klus de volledige materialspecificaties en instructies raadpleegt.